Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantna tarta z serem i ziołami"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14228
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1647
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16248
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6545
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14228
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1647
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16248
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6545
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, masło, siekamy. Wlewamy odrobinę wody i szybko wyrabiamy, aby się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Jogurt mieszamy z jajkami, dodajemy drobno starty żółty ser, doprawiamy pieprzem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi.
Ciastem wykładamy blachę do tarty, łącznie z brzegami. Widelcem robimy dziurki w spodzie i zapiekamy ok. 10 minut w 180oC.
Pomidory przekrawamy na pół, posypujemy solą i pieprzem, układamy na zapieczonym cieście. Ciasto i pomidory zalewamy sosem jogurtowym. Pieczemy 20–30 minut w 200oC. Przed podaniem tartę możemy posypać odrobiną ziół prowansalskich.
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.
Wartość odżywcza porcji 200 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 14 gŹródło: Rewia