Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantna tarta z serem i ziołami"
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11090
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4904
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1056
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9611
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1427
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, masło, siekamy. Wlewamy odrobinę wody i szybko wyrabiamy, aby się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Jogurt mieszamy z jajkami, dodajemy drobno starty żółty ser, doprawiamy pieprzem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi.
Ciastem wykładamy blachę do tarty, łącznie z brzegami. Widelcem robimy dziurki w spodzie i zapiekamy ok. 10 minut w 180oC.
Pomidory przekrawamy na pół, posypujemy solą i pieprzem, układamy na zapieczonym cieście. Ciasto i pomidory zalewamy sosem jogurtowym. Pieczemy 20–30 minut w 200oC. Przed podaniem tartę możemy posypać odrobiną ziół prowansalskich.
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.
Wartość odżywcza porcji 200 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 14 gŹródło: Rewia