Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pikantna tarta z serem i ziołami"
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 633
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1594
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27785
Pyszne ciasteczka maślane z dodatkiem rodzynek, pachnące masełkiem i wanilią.
Odsłon: 633
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1594
Te krokiety dziadowskie udowadniają, że możesz stworzyć pyszne danie, wykorzy...
Odsłon: 27785
Składniki
Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, masło, siekamy. Wlewamy odrobinę wody i szybko wyrabiamy, aby się połączyły. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Jogurt mieszamy z jajkami, dodajemy drobno starty żółty ser, doprawiamy pieprzem, solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi.
Ciastem wykładamy blachę do tarty, łącznie z brzegami. Widelcem robimy dziurki w spodzie i zapiekamy ok. 10 minut w 180oC.
Pomidory przekrawamy na pół, posypujemy solą i pieprzem, układamy na zapieczonym cieście. Ciasto i pomidory zalewamy sosem jogurtowym. Pieczemy 20–30 minut w 200oC. Przed podaniem tartę możemy posypać odrobiną ziół prowansalskich.
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji ok. 1,40 zł.
Wartość odżywcza porcji 200 kcal Białko 6 g/Tłuszcz 13 g/Węglowodany 14 gŹródło: Rewia