Do góry

Dania główne Przepis na:

Pikantny indyk, na sposób azjatycki

Pikantny indyk, na sposób azjatycki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Pikantny indyk, na sposób azjatycki"

Składniki

  • 30 dag filetu z piersi indyka
  • 10 dag ryżu
  • 1 marchewka
  • po 1 małej żółtej i czerwonej papryce
  • 10 dag mrożonego groszku cukrowego
  • 2 małe papryczki chili
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/2 pęczka kolendry albo natki pietruszki
  • 5 dag kiełków sojowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • jasny sos sojowy
  • mielony imbir
  • czarny pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryż wsyp na posolony wrzątek i ugotuj według przepisu na opakowaniu. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w plasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki potnij na kawałki. Groszek cukrowy rozmroź, strączki pokrój na połówki. Filet z indyka umyj.

  2. Mięso pokrój na 4 plasterki. Kotlety rozgnieć dłonią. Skrop sosem sojowym. Natrzyj czosnkiem przeciśniętym przez praskę i oprósz imbirem. Włóż do lodówki.

  3. W woku albo na głębokiej patelni rozgrzej olej sezamowy. Wrzuć marchewkę, groszek i papryki, smaż, mieszając przez 4-5 minut. Papryczki chili rozetnij wzdłuż, 2 połówki drobniutko posiekaj. Kolendrę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek. Kiełki sojowe przelej na sitku wrzątkiem. Do warzyw na patelni dodaj posiekane chili i osączone kiełki sojowe. Jarzynkę przypraw sosem sojowym i pieprzem.

  4. Warzywa zdejmij z patelni. Wlej olej słonecznikowy. Włóż sznycelki, smaż je po 1-2 minuty z każdej strony. Kotleciki podawaj z ryżem oraz jarzynką. Danie posyp listkami kolendry i udekoruj odłożonymi strączkami chili.

  5. ok. 1 godziny i 15 minut. 1 porcja ok. 710 kcal.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń