Dania główne Przepis na:
3-4 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Do garnka wlewamy szklankę letniego mleka, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, sól i łyżkę mąki.Odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski z resztą mąki dodajemy zioła.Wlewamy przygotowany rozczyn, dodajemy jajko, solimy.
Blachę (30x40 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.Wykładamy ciasto drewnianą łyżką i wstawiamy do lodówki na pół godziny (można na dłużej).Nakłuwamy ciasto widelcem, smarujemy olejem i koncentratem pomidorowym.
Pieczarki smażymy z cebulą, wykładamy na ciasto.Dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę, paprykę, ogórka kiszonego i posypujemy natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.Pieczemy ok.25 minut w temp.200*C.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)