Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo pyszna, zdrowa i kolorowa pizza. Idealna na przyjęcia i na co dzień.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1941
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 1941
Składniki
Ciasto: • 300 g mąki • 150 ml ciepłej wody • 15 g świeżych drożdży • 1 płaska łyżeczka soli • pół łyżeczki cukru • 1 łyżka oliwy Sos pomidorowy: • 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym • 1 łyżka oliwy z oliwek • suszone oregano i inne wg gustu • sól, pieprz, cukier Dodatki: 1 kulka białej mozzarelli 6 plasterków cienkiego boczku lub szynki kilkanaście czarnych oliwek ok. 20 pomidorków koktajlowych 2 duże garście rukoli pęczek świeżej bazylii
Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w 60 ml ciepłej wody, dodaję cukier i 3 łyżki mąki. Odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę mieszam z solą. Wlewam wyrośnięte drożdże, oliwę oraz resztę ciepłej wody. Wyrabiam ciasto przez 10-15 minut aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywam ściereczką i odstawiam na 1 i 1/2 do 2 godzin do wyrośnięcia. Zagotowuję pomidory wraz z oliwą, doprawiam solą, odrobiną cukru, suszonym oregano i pieprzem, gotuję na wolnym ogniu przez 10 minut. Wyrośnięte ciasto dzielę na 2 części, obsypuję mąką, rozwałkowuję na placki. Kładę je na posmarowanych oliwą blachach, odstawiam na chwilę do podrośnięcia. Na pół godziny przed pieczeniem pizzy piekarnik nagrzewam do maksymalnej temperatury, 250℃. Podrośnięte pizze smaruję sosem pomidorowym, posypuję suszonym oregano, układam plasterki mozzarelli oraz połowę pomidorków. Można dać też już szynkę lub boczek. Pizze piekę w górnej części piekarnika, przez ok 20 - 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika układam pozostałe składniki. Rozkładam oliwki, rukolę i resztę świeżych pomidorków. Posypuję listkami świeżej bazylii oraz gruboziarnistą solą morską. Smacznego!