Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawowy przepis na cienkie ciasto pizzy. Optymalny do wypieków pizzy na kamieniu Pizza Stone (porcja na 7 pizz o średnicy około 25 cm)
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 482
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 654
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 807
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 704
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 482
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 654
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 807
Przepis dnia
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 704
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTA:: Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie „odchodziło” od ręki. Przygotowane ciasto uformować w kulki około 200 gramowe, spryskać wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Niewykorzystane „kulki”z ciasta można zamrozić. Wystarczy rozmrozić je przed przygotowaniem pizzy i w krótkim czasie rozkoszować się jej smakiem! SOS : Wymieszać w misce 200 g 30% koncentratu pomidorowego z 200 ml przegotowanej wody. Dodać sól, pieprz, bazylię suszoną do smaku. Wersja ulepszona : dodać jeszcze małą puszkę zmiksowanych pomidorów pelati. WYPIEK: Instrukcja użytkowania kamienia do wypieków - Pizz 1) Włóż kamień do swojego piekarnika na średni poziom i nagrzewaj go przez około 30 minut w maksymalnej temperaturze tj. około 250C. 2) Uformuj ciasto na łopatce do pizzy, którą uprzednio koniecznie posyp mąką, aby ułatwić nałożenie ciasta na kamień. 3) Nałóż na ciasto dowolne dodatki (w pierwszym rzędzie sos, później ser mozzarella i np. pieczarki, szynkę, peperoni, oliwki itd.). 4) Używając ruchów posuwisto-zwrotnych nałóż przygotowaną pizzę na rozgrzany uprzednio kamień. Piecz pizzę aż brzegi ciasta będą rumiane a sam placek bez trudu odchodzi od kamienia. Za pomocą łopatki wyjmij pizzę z piekarnika. Smacznego