Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 31
Dodano: 15.09.2008
Odsłon: 13625
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
PRZYGOTOWANIE CIASTA::
Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie „odchodziło” od ręki. Przygotowane ciasto uformować w kulki około 200 gramowe, spryskać wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Niewykorzystane „kulki”z ciasta można zamrozić. Wystarczy rozmrozić je przed przygotowaniem pizzy i w krótkim czasie rozkoszować się jej smakiem!
SOS : Wymieszać w misce 200 g 30% koncentratu pomidorowego z 200 ml przegotowanej wody. Dodać sól, pieprz, bazylię suszoną do smaku. Wersja ulepszona : dodać jeszcze małą puszkę zmiksowanych pomidorów pelati.
WYPIEK:
Instrukcja użytkowania kamienia do wypieków - Pizz
1) Włóż kamień do swojego piekarnika na średni poziom i nagrzewaj go przez około 30 minut w maksymalnej temperaturze tj. około 250C.
2) Uformuj ciasto na łopatce do pizzy, którą uprzednio koniecznie posyp mąką, aby ułatwić nałożenie ciasta na kamień.
3) Nałóż na ciasto dowolne dodatki (w pierwszym rzędzie sos, później ser mozzarella i np. pieczarki, szynkę, peperoni, oliwki itd.).
4) Używając ruchów posuwisto-zwrotnych nałóż przygotowaną pizzę na rozgrzany uprzednio kamień. Piecz pizzę aż brzegi ciasta będą rumiane a sam placek bez trudu odchodzi od kamienia. Za pomocą łopatki wyjmij pizzę z piekarnika.
Smacznego
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

Ivet 13 maja 2014Zgłoś do usunięcia
W składnikach jest cukier ale w przygotowaniu nie ma o nim wzmianki!0 Kto głosował? | Odpowiedz

kufelek 21 października 2010Zgłoś do usunięcia
"ukryta" reklama ?0 Kto głosował? | Odpowiedz

m4dziara 19 września 2008Zgłoś do usunięcia
robie w domku taka pizze i moja rodzinka jest nia zachwycona:)i nie chodzimy juz na pizze do restauracji:P
0 Kto głosował? | Odpowiedz