Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podstawowy przepis na cienkie ciasto pizzy. Optymalny do wypieków pizzy na kamieniu Pizza Stone (porcja na 7 pizz o średnicy około 25 cm)
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4936
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 347
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4936
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 113
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 158
Składniki
PRZYGOTOWANIE CIASTA:: Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie „odchodziło” od ręki. Przygotowane ciasto uformować w kulki około 200 gramowe, spryskać wodą, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Niewykorzystane „kulki”z ciasta można zamrozić. Wystarczy rozmrozić je przed przygotowaniem pizzy i w krótkim czasie rozkoszować się jej smakiem! SOS : Wymieszać w misce 200 g 30% koncentratu pomidorowego z 200 ml przegotowanej wody. Dodać sól, pieprz, bazylię suszoną do smaku. Wersja ulepszona : dodać jeszcze małą puszkę zmiksowanych pomidorów pelati. WYPIEK: Instrukcja użytkowania kamienia do wypieków - Pizz 1) Włóż kamień do swojego piekarnika na średni poziom i nagrzewaj go przez około 30 minut w maksymalnej temperaturze tj. około 250C. 2) Uformuj ciasto na łopatce do pizzy, którą uprzednio koniecznie posyp mąką, aby ułatwić nałożenie ciasta na kamień. 3) Nałóż na ciasto dowolne dodatki (w pierwszym rzędzie sos, później ser mozzarella i np. pieczarki, szynkę, peperoni, oliwki itd.). 4) Używając ruchów posuwisto-zwrotnych nałóż przygotowaną pizzę na rozgrzany uprzednio kamień. Piecz pizzę aż brzegi ciasta będą rumiane a sam placek bez trudu odchodzi od kamienia. Za pomocą łopatki wyjmij pizzę z piekarnika. Smacznego