Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza z mozzarellą"
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Chcesz zaserwować ciepłe danie na Sylwestra? Pożywny, łatwy w przygotowaniu g...
Odsłon: 1304
Przepis jest bardzo prosty, a piernik robi się naprawdę szybko. Każdy, nawet...
Odsłon: 121
Pierniczki których nie może zabraknąć na świątecznym stole. Pierniczki łatwe...
Odsłon: 53
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Pokruszone drożdże zalej połową szklanki letniej wody. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Połącz z mąką. Dodaj 3 łyżki oliwy, cukier oraz sporą szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pizzę, uformuj z niego kulę. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Szynkę oraz mozzarellę pokrój w cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny placek, ułóż na blasze. Odstaw na kilka minut, a następnie obłóż szynką oraz serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz pizzę około 30 minut.
W tym czasie przygotuj gremolatę. Natkę opłucz, osusz starannie na papierowym ręczniku. Oderwij listki z łodyżek, posiekaj ostrym nożem. Natkę wsyp do miseczki, wymieszaj ze skórką otartą z cytryny oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gremolatą posmaruj gorącą pizzę. Pokrój na kwadraty i od razu podawaj.
Czas ok. 70 min; porcja – 470 kcal, cena 2 zł.
. Smak gremolaty zaostrzysz, dodając do niej posiekaną szalotkę.Źródło: Świat kobiety