Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza z mozzarellą"
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2361
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421554
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2103
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 2361
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 421554
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2103
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Pokruszone drożdże zalej połową szklanki letniej wody. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Połącz z mąką. Dodaj 3 łyżki oliwy, cukier oraz sporą szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pizzę, uformuj z niego kulę. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Szynkę oraz mozzarellę pokrój w cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny placek, ułóż na blasze. Odstaw na kilka minut, a następnie obłóż szynką oraz serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz pizzę około 30 minut.
W tym czasie przygotuj gremolatę. Natkę opłucz, osusz starannie na papierowym ręczniku. Oderwij listki z łodyżek, posiekaj ostrym nożem. Natkę wsyp do miseczki, wymieszaj ze skórką otartą z cytryny oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gremolatą posmaruj gorącą pizzę. Pokrój na kwadraty i od razu podawaj.
Czas ok. 70 min; porcja – 470 kcal, cena 2 zł.
. Smak gremolaty zaostrzysz, dodając do niej posiekaną szalotkę.Źródło: Świat kobiety