Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza z mozzarellą"
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 23
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7240
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154888
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1057
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 497
Cud witaminowy w postaci koktajlu "zero cukru"
Odsłon: 23
Uwielbiasz orzeźwiający smak cytryn? Jeśli lubisz także warstwowe wypieki, ni...
Odsłon: 7240
Przepis na małe, soczyste pulpeciki z mięsa mielonego skąpane w aromatycznym...
Odsłon: 154888
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 1057
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 497
Składniki
Mąkę przesiej do miski. Pokruszone drożdże zalej połową szklanki letniej wody. Mieszaj, aż się rozpuszczą. Połącz z mąką. Dodaj 3 łyżki oliwy, cukier oraz sporą szczyptę soli. Zagnieć gładkie i elastyczne ciasto na pizzę, uformuj z niego kulę. Odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia.
Szynkę oraz mozzarellę pokrój w cienkie plasterki. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokątny placek, ułóż na blasze. Odstaw na kilka minut, a następnie obłóż szynką oraz serem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz pizzę około 30 minut.
W tym czasie przygotuj gremolatę. Natkę opłucz, osusz starannie na papierowym ręczniku. Oderwij listki z łodyżek, posiekaj ostrym nożem. Natkę wsyp do miseczki, wymieszaj ze skórką otartą z cytryny oraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gremolatą posmaruj gorącą pizzę. Pokrój na kwadraty i od razu podawaj.
Czas ok. 70 min; porcja – 470 kcal, cena 2 zł.
. Smak gremolaty zaostrzysz, dodając do niej posiekaną szalotkę.Źródło: Świat kobiety