Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, pożywne danie, które dzięki rukoli jest połączeniem fast fooda i zdrowej kuchni.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 203
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3997
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 369
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 950
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 203
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3997
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 369
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 950
Składniki
Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, pół łyżeczki soli oraz wlewamy oliwę z oliwek.
Do małego naczynia wkładamy drożdże i posypujemy je cukrem.
Gdy drożdże zaczną się rozpuszczać, delikatnie je mieszamy i całość wlewamy do wcześniej przygotowanej miski z mąką. Wlewamy również letnią wodę i delikatnie (najlepiej ręką ) mieszkamy tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.
Powstałe ciasto oprószamy mąką i zostawiamy pod przykryciem około 20 minut do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy poprzez wymieszanie przecieru pomidorowego z ziołami (bazylia, zioła prowansalskie) i przyprawami (sól pieprz).
Smarujemy formę na pizzę (najlepiej oliwą z oliwek).
Ciasto rozgniatamy dłońmi i rozciągamy na naszej formie tak aby powstał okrągły placek zajmujący całą blaszkę.
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Kroimy pomidory w plastry i ścieramy ser żółty na tarce.
Ciasto smarujemy sosem. Na wierzchu rozkładamy pomidory i posypujemy startym serem żółtym. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut tak aby ciasto się "zarumieniło".
Po upieczeniu posypujemy pizzę oregano, układamy na niej świeże listki rukoli. Na koniec ścieramy parmezan i posypujemy nim naszą pizzę. Smacznego!!!