Do góry

Dania główne Przepis na:

Pizza z rukolą, świeżymy pomidorami i parmezanem

Pizza z rukolą, świeżymy pomidorami i parmezanem

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 30

Dodano:

Odsłon: 255

Pyszne, pożywne danie, które dzięki rukoli jest połączeniem fast fooda i zdrowej kuchni.

Składniki

  • Ciasto: 250 g mąki pszennej (najlepiej typ 550)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 200 ml przegotowanej, letniej wody
  • pół kostki drożdży
  • pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru
  • Sos: pół szklanki przecieru pomidorowego
  • pieprz (najlepiej w młynku)
  • sól
  • zioła prowansalskie
  • bazylia
  • Składniki pizzy: 3 świeże pomidory
  • opakowanie świeżej rukoli
  • Ser żółty
  • parmezan
  • oregano
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Pizza z rukolą, świeżymy pomidorami i parmezanem

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    Do miski wsypujemy mąkę, pół łyżeczki soli oraz wlewamy oliwę z oliwek.

  2. Do małego naczynia wkładamy drożdże i posypujemy je cukrem.

  3. Gdy drożdże zaczną się rozpuszczać, delikatnie je mieszamy i całość wlewamy do wcześniej przygotowanej miski z mąką. Wlewamy również letnią wodę i delikatnie (najlepiej ręką ) mieszkamy tak aby wszystkie składniki połączyły się ze sobą.

  4. Powstałe ciasto oprószamy mąką i zostawiamy pod przykryciem około 20 minut do wyrośnięcia.

  5. W tym czasie przygotowujemy sos pomidorowy poprzez wymieszanie przecieru pomidorowego z ziołami (bazylia, zioła prowansalskie) i przyprawami (sól pieprz).

  6. Smarujemy formę na pizzę (najlepiej oliwą z oliwek).

  7. Ciasto rozgniatamy dłońmi i rozciągamy na naszej formie tak aby powstał okrągły placek zajmujący całą blaszkę.

  8. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.

  9. Kroimy pomidory w plastry i ścieramy ser żółty na tarce.

  10. Ciasto smarujemy sosem. Na wierzchu rozkładamy pomidory i posypujemy startym serem żółtym. Następnie wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut tak aby ciasto się "zarumieniło".

  11. Po upieczeniu posypujemy pizzę oregano, układamy na niej świeże listki rukoli. Na koniec ścieramy parmezan i posypujemy nim naszą pizzę.
    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń