Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza-zawijaniec"
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 894
To zupa idealna na świąteczny stół o bardzo wyrazistym smaku i pięknym rumian...
Odsłon: 209
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 713
Nieskomplikowany sernik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu, a przy tym bar...
Odsłon: 894
Składniki
90 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji 2,50 zł • Przepis na 6 porcji
Do mąki dodaję cukier, sól, olej i drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszam i zagniatam sprężyste ciasto. Formuję z niego 4 kulki, odstawiam, by wyrosły.
Pieczarki kroję w paseczki, cebulę w kosteczkę. Na oleju podsmażam cebulę, wrzucam pieczarki. Duszę, aż odparuje woda, doprawiam solą i pieprzem, smażę jeszcze ok. 2 min. Mięsa i osączoną paprykę kroję w kosteczkę. Ser ścieram na tarce.
Kulki ciasta rozwałkowuję na cienkie placki. Każdy smaruję keczupem, układam pieczarki; na trzech plackach rozkładam – mięsa (na każdym inne), a na czwartym paprykę. Placki posypuję startym serem, polewam keczupem. Zwijam placki w rulony i układam je na blasze z pergaminem – jeden za drugim, tworząc ścisłą spiralę (ślimaka).
Dociskam je do siebie, smaruję rozkłóconym białkiem. Piekę w temp. 200°C ok. 45 min.
Pizzę kroję na porcje jak tort. Przed podaniem polewam keczupem. Jest bardzo sycąca. Zofia Bieniek-Pytlak ze StarachowicŹródło: Kobieta i życie