Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pizza-zawijaniec"
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21674
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 220
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 291
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21674
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 220
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 291
Składniki
90 min • Porcja 290 kcal • Koszt porcji 2,50 zł • Przepis na 6 porcji
Do mąki dodaję cukier, sól, olej i drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Mieszam i zagniatam sprężyste ciasto. Formuję z niego 4 kulki, odstawiam, by wyrosły.
Pieczarki kroję w paseczki, cebulę w kosteczkę. Na oleju podsmażam cebulę, wrzucam pieczarki. Duszę, aż odparuje woda, doprawiam solą i pieprzem, smażę jeszcze ok. 2 min. Mięsa i osączoną paprykę kroję w kosteczkę. Ser ścieram na tarce.
Kulki ciasta rozwałkowuję na cienkie placki. Każdy smaruję keczupem, układam pieczarki; na trzech plackach rozkładam – mięsa (na każdym inne), a na czwartym paprykę. Placki posypuję startym serem, polewam keczupem. Zwijam placki w rulony i układam je na blasze z pergaminem – jeden za drugim, tworząc ścisłą spiralę (ślimaka).
Dociskam je do siebie, smaruję rozkłóconym białkiem. Piekę w temp. 200°C ok. 45 min.
Pizzę kroję na porcje jak tort. Przed podaniem polewam keczupem. Jest bardzo sycąca. Zofia Bieniek-Pytlak ze StarachowicŹródło: Kobieta i życie