Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pizza ze świeżą pokrzywą"
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 48
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1519
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 301
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3289
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 631
Bardzo lubię surówkę z selera korzeniowego, więc postanowiłam stworzyć fermen...
Odsłon: 48
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 1519
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 301
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3289
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 631
Składniki
Pokrzywę jadłam pierwszy raz. Super! Na stałe zagości już w mojej kuchni. Izabela Siwulska z Jasienicy Rosielnej
80 min • Porcja 220 kcal • Koszt porcji 1,50 zł • Przepis na 6 porcji
Pokrzywy płuczę, osączam z nadmiaru wody, drobno siekam. Czosnek obieram i też siekam. Podsmażam go chwilę na maśle, uważając, żeby się nie przypalił, dodaję pokrzywy, duszę kilka minut. Na koniec wlewam śmietanę, przyprawiam solą i pieprzem, chwilę jeszcze duszę, po czym studzę.
Drożdże rozcieram z ciepłym mlekiem i cukrem. Łączę z resztą składników na ciasto i zagniatam je. Ciasto rozwałkowuję na posypanej mąką stolnicy. Przekładam je do blaszki (o śr. 23 cm) posmarowanej masłem. Roz kładam na cieście pokrzywowy farsz.
Pizzę piekę ok. 40 min w temp. 170°C. Pod koniec pieczenia posypuję ją żółtym serem i zapiekam do czasu, aż ser się rozpuści.Źródło: Kobieta i życie