Do góry

Dania główne Przepis na:

Placek po węgiersku

Placek po węgiersku

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10033

Dodano:

Odsłon: 10

Przepis wart wypróbowania: "Placek po węgiersku"

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • po pół papryki czerwonej i zielonej
  • 300 g mięsa z szynki wieprzowej
  • 1 puszka kukurydzy
  • łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • listek laurowy
  • ostra papryka w proszku
  • 1 łyżka masła
  • olej do smażenia placków
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i jedną cebulę ścieramy na drobnej tarce jarzynowej, lekko odciskamy. Dodajemy jajka, jedną łyżkę mąki, sól i pieprz. Mieszamy, partiami smażymy placki na rozgrzanym oleju.

  2. Drugą, pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy na łyżce oleju. Na tym samym tłuszczu przesmażamy pokrojone w kostkę mięso, mieszamy z cebulą. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę papryki, koncentrat pomidorowy, listek laurowy, sól, pieprz, majeranek, paprykę w proszku i osączoną kukurydzę. Dusimy do miękkości wszystkich składników.

  3. Z łyżki masła i reszty mąki robimy zasmażkę, którą zaciągamy farsz. Placki podajemy z farszem.

  4. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł.

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 366 kcal. Białko 5,7 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 25 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń