Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych, smaczna i pełna wartości odżywczych
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 828
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12689
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 828
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12689
Składniki
Płatki i mąkę wymieszać w misce; dodawać stopniowo tyle mleka, aby uzyskać ciasto o konsystencji jak na klasyczne placki ziemniaczane. Odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce, aby masa napęczniała. Przed smażeniem dodać jajko, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dobrze wymieszać. Nakładać łyżką na petelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor, jak placki ziemniaczane. Serwować jak placki ziemniczane - z sałatką, polane śmietaną czy sosem (grzybowy, pomidorowy, czosnkowy) albo jako dodatek do mięs w sosie.