Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych, smaczna i pełna wartości odżywczych
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi w...
Odsłon: 6796
Bardzo proste do zrobienia ciasteczka. Bardzo smaczne, no i domowe. Takie bab...
Odsłon: 611
Pieczone kotlety są zdrowsze od smażonych. Te są z dodatkiem płatków owsianyc...
Odsłon: 88
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 82
Prosty sernik na zimno z sera z wiaderka i kremówki, przyozdobiony różowymi w...
Odsłon: 6796
Bardzo proste do zrobienia ciasteczka. Bardzo smaczne, no i domowe. Takie bab...
Odsłon: 611
Pieczone kotlety są zdrowsze od smażonych. Te są z dodatkiem płatków owsianyc...
Odsłon: 88
Ta zupa jest bardzo sycąca, bardzo pożywna. Mięso, warzywa, makaron. Smak i z...
Odsłon: 82
Składniki
Płatki i mąkę wymieszać w misce; dodawać stopniowo tyle mleka, aby uzyskać ciasto o konsystencji jak na klasyczne placki ziemniaczane. Odstawić na 1 godz. w chłodne miejsce, aby masa napęczniała. Przed smażeniem dodać jajko, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Dobrze wymieszać. Nakładać łyżką na petelnię z rozgrzanym olejem i smażyć z obu stron na złoty kolor, jak placki ziemniaczane. Serwować jak placki ziemniczane - z sałatką, polane śmietaną czy sosem (grzybowy, pomidorowy, czosnkowy) albo jako dodatek do mięs w sosie.