Do góry

Dania główne Przepis na:

Placki ziemniaczane z cukinią

Placki ziemniaczane z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 34 Ocena: 290

Dodano:

Odsłon: 381

Smaczne, szybkie do zrobienia, można podawać z gulaszem, sosem, śmietaną, a i na słodko z cukrem. Ja podaję ze śmietaną, sosem jogurtowo-czosnkowym lub sosem grzybowym jak dziś

Składniki

  • 6 średnich ziemniaków · 1 młoda cukinia · 1 nieduża cebula ·
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Placki ziemniaczane z cukinią

Przygotowanie

  1. Ziemniaki i cebulę zetrzeć na drobnej tarce na miazgę, cukinię na grubej tarce na wiórki. Nadmiar płynu odlać (ja tego nie robię, daję po prostu więcej mąki pszennej albo dodatkowo łyżkę mąki ziemniaczanej).
    Wbić jajka, wymieszać z mąką i przyprawami.
    Wlać na patelnię ok. 0,3cm oleju, rozgrzać i zostawić na średnim ogniu.
    Łyżką nakładać ciasto na rozgrzany olej (najpierw jeden 'placek kontrolny' - ciasto ma się zacząć od razu smażyć, ale bez nadmiernego pryskania).

  2. Placki wykładać na papierowe ręczniki, olej na patelni uzupełniać w miarę ubywania.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń