Do góry

Dania główne Przepis na:

polędwiczka wieprzowa w sosie czosnkowym

polędwiczka wieprzowa w sosie czosnkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 16

Dodano:

Odsłon: 1787

można podać z pieczonymi ziemniakami i palonymi brzoskwiniami

Składniki

  • 1 polędwica wieprzowa
  • 1 główka czosnku
  • 250 ml śmietanki słodkiej 18%
  • 1/2- 3/4 szklanki białego wytrwnego wina
  • sól, pierz
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki oliwy
1-2 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. polędwiczkę pokroiłam w grube na 3cm medaliony i rozbiłam dłonią na cieńsze szycelki ( można nie rozkrawać całkowicie 2 medalionów, rozłożyć i rozbić wówczas na większy sznycelek). Posolić i popieprzyć według swojego smaku.

    2. rozgrzałam patelnię , dodałm 1 łyżkę masła i trzy łyżki iliwy z oliwek, wrzuciłam obrane ząbki czosnku i smażyłam wolno około 1 min

    3. gdy tłuszcz zmienił swój aromat porcjami zaczęłam smażyć medaliony z polędwiczki. Ja miałam 8 medalionów , więc w drugiej turze smazenia zdjęłam czosnek żeby się nie spalił i trzymałam w cieple z mięsem z pierwszego smażenia.

    4. po usmażeniu , zdjęciu mięsa z patelki , wlałam wino i podgrzewałam do zredukowania, następnie wlałam śmietankę dokładnie wszystko mieszając, doprawiłam solą i pieprzem ,

    5. gdy sos zaczął gęsnieć włożyłam wszystkie sznycelki , usmażony czosnek i całość dokładnie wymieszałam z sosem, podgrzewając razem około 1 min i gotowe do podania

  2. przygotowane mięso podałam z ziemniakami i palonymi brzoskwiniami

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń