Do góry

Dania główne Przepis na:

Polędwiczki z marchewką

Polędwiczki z marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 2122

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki z marchewką"

Składniki

  • 1
  • 5 kg polędwicy wieprzowej
  • pieprz
  • sól morska
  • papryka słodka
  • oliwa
  • 2 posiekane cebule
  • 1
  • 5 główki kapusty czerwonej
  • 2 jabłka
  • 400 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 kg małych marchewek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka miodu
  • natka pietruszki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso pokrój w 3-centymetrowe plastry. Oprósz solą, pieprzem i papryką. Na 2 łyżkach oliwy zeszklij cebulę. Następnie wsyp kapustę i wymieszaj. Dodaj jabłko, wino i gotuj aż kapusta zmięknie. Dopraw solą oraz pieprzem.

  2. Na patelni rozgrzej oliwę i obsmaż mięso. Kapustę przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu rozłóż polędwiczki. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160°C. Piecz przez godzinę. Marchewki obierz i ugotuj al dente. Odcedź i osusz. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj marchewki i chwilę podsmaż. Wlej miód. Mieszaj, aż marchewki w całości pokryją się glazurą. Dopraw solą oraz pieprzem.

  3. Polędwiczki ułożone na kapuście podawaj z glazurowanymi marchewkami. Całość obsyp świeżo posiekaną natką pietruszki.

    Źródło: TV14

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń