Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Polędwiczki z serem"
Składniki
Czas ok. 30 min; porcja – 460 kcal, cena 3,90 zł.
Polędwiczki oczyść z resztek tłuszczu i błon, umyj, a następnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Czosnek przeciśnij przez praskę, rozetrzyj z połową łyżeczki soli oraz z suszonymi ziołami i szczyptą pieprzu. Natrzyj starannie przygotowane mięso. Odstaw pod przykryciem na około 30 minut.
Pomidory umyj, osusz, pokrój w plasterki. Jeśli chcesz, mo żesz je wcześniej sparzyć wrzątkiem, przelać zimną wodą i obrać ze skórki. Mozzarellę osącz z zalewy, również pokrój w plasterki. Tak samo pokrój polędwiczki. Rozłóż je na desce i lekko rozbij tłuczkiem (przez kawałek folii) lub rozgnieć dłońmi.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Układaj plastry polędwiczek i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Następnie mięso zdejmij z patelni, ułóż w naczyniu do zapiekania, zalej tłuszczem ze smażenia. Na mięsie rozłóż plastry pomidorów i mozzarelli. Piecz 15 min w 200 st. Podawaj z pesto, kaparami i ziołami.
Polędwiczki będą smaczniejsze, jeśli dzień wcześniej umieścisz je w aro- matycznej marynacie. Na 2 polędwiczki utrzyj 8 łyżek oleju, po 2 łyżki musztardy i miodu, 2 ząbki czosnku oraz przyprawy.Źródło: Świat kobiety