Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomidorowy frykas z panierowaną fetą"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3601
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 616
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3781
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 349
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 637
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3601
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 616
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3781
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 349
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 637
Składniki
Bulion zagotuj razem z przecierem pomidorowym. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Wsyp ryż i mieszając, smaż chwilę, aż ziarenka całe pokryją się tłuszczem. Ryż gotuj ok. 30 min, wlewając po 2 łyżki bulionu (kolejną porcję dodaj, gdy pierwsza się wchłonie) i mieszając risotto co kilka minut.
W tym czasie na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Podsmaż na nim pomidorki koktajlowe. Oprósz je solą i pieprzem, zdejmij z patelni. Fetę osącz na papierowym ręczniku, pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Kawałeczki opanieruj w mące, potem w rozmąconym jajku i na końcu w bułce tartej. Usmaż je na złoto na pozostałym oleju. Do ryżu dodaj starty ser oraz pokrojone na kawałeczki masło. Wymieszaj, przypraw. Nałóż na talerze razem z pomidorkami i fetą. Posyp bazylią.
Orzechowa posypka
Gotowe danie warto posypać garścią uprażonych orzechów. Mogą być posiekane laskowe, włoskie, pekan albo piniowe – w całości.Źródło: Tina