Do góry

Dania główne Przepis na:

Pomidorowy frykas z panierowaną fetą

Pomidorowy frykas z panierowaną fetą

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Pomidorowy frykas z panierowaną fetą"

Składniki

  • 25 dag ryżu do risotto
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • po 500 ml bulionu i przecieru pomidorowego
  • 20 dag pomidorków koktajlowych
  • 20 dag sera feta
  • po 3 dag masła i startego sera typu parmezan
  • 1/2 szkl. listków bazylli (połowa posiekana)
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 5 łyżek tartej bułki
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Bulion zagotuj razem z przecierem pomidorowym. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Wsyp ryż i mieszając, smaż chwilę, aż ziarenka całe pokryją się tłuszczem. Ryż gotuj ok. 30 min, wlewając po 2 łyżki bulionu (kolejną porcję dodaj, gdy pierwsza się wchłonie) i mieszając risotto co kilka minut.

  2. W tym czasie na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Podsmaż na nim pomidorki koktajlowe. Oprósz je solą i pieprzem, zdejmij z patelni. Fetę osącz na papierowym ręczniku, pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Kawałeczki opanieruj w mące, potem w rozmąconym jajku i na końcu w bułce tartej. Usmaż je na złoto na pozostałym oleju. Do ryżu dodaj starty ser oraz pokrojone na kawałeczki masło. Wymieszaj, przypraw. Nałóż na talerze razem z pomidorkami i fetą. Posyp bazylią.

  3. Orzechowa posypka

  4. Gotowe danie warto posypać garścią uprażonych orzechów. Mogą być posiekane laskowe, włoskie, pekan albo piniowe – w całości.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń