Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pomidorowy frykas z panierowaną fetą"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22333
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13739
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4309
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43259
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 526
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 449
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22333
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 13739
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4309
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43259
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 526
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 449
Składniki
Bulion zagotuj razem z przecierem pomidorowym. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Zeszklij cebulę z czosnkiem. Wsyp ryż i mieszając, smaż chwilę, aż ziarenka całe pokryją się tłuszczem. Ryż gotuj ok. 30 min, wlewając po 2 łyżki bulionu (kolejną porcję dodaj, gdy pierwsza się wchłonie) i mieszając risotto co kilka minut.
W tym czasie na osobnej patelni rozgrzej 2 łyżki masła klarowanego. Podsmaż na nim pomidorki koktajlowe. Oprósz je solą i pieprzem, zdejmij z patelni. Fetę osącz na papierowym ręczniku, pokrój w kostkę o boku ok. 3 cm. Kawałeczki opanieruj w mące, potem w rozmąconym jajku i na końcu w bułce tartej. Usmaż je na złoto na pozostałym oleju. Do ryżu dodaj starty ser oraz pokrojone na kawałeczki masło. Wymieszaj, przypraw. Nałóż na talerze razem z pomidorkami i fetą. Posyp bazylią.
Orzechowa posypka
Gotowe danie warto posypać garścią uprażonych orzechów. Mogą być posiekane laskowe, włoskie, pekan albo piniowe – w całości.Źródło: Tina