Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Potrawka w naleśnikach z miętą"
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10732
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3408
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2429
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10732
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3408
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 2429
Składniki
Mąkę wymieszaj w wysokim naczyniu z 1/4 łyżeczki soli. Wbij jajka, dolej mleko. Całość wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je posiekaj. Wrzuć do naczynia z ciastem, całość dobrze wymieszaj. Przygotowane ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.
W tym czasie cukinie umyj, oczyść, odetnij końce, resztę pokrój w półplasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki umyj, osusz i pokrój w paseczki.
Mocno rozgrzej dużą patelnię. Cienko posmaruj ją olejem. Wylej 1/8 ciasta. Rozprowadź je po całej patelni. Usmaż cienki naleśnik. Tak samo przygotuj kolejne 7 placków. Pozostały olej rozgrzej. Wrzuć mięso, smaż je 3 minuty, stale mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Smaż kolejne 3 minuty.
Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do mięsa. Potrawkę ponownie przypraw do smaku. Rozłóż na miętowych naleśnikach. Zwiń w rożki. Danie udekoruj pozostałą natką i od razu podawaj.
ok. 50 minut. 1 porcja ok. 680 kcal.
Orzeźwiające placki znakomicie pasują do usmażonego mielonego mięsa. Smaku dodają mu także delikatne i chrupiące warzywa.Źródło: Tina