Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Potrawka w naleśnikach z miętą"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 818
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8907
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10526
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4747
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 818
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8907
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1311
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10526
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4747
Składniki
Mąkę wymieszaj w wysokim naczyniu z 1/4 łyżeczki soli. Wbij jajka, dolej mleko. Całość wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je posiekaj. Wrzuć do naczynia z ciastem, całość dobrze wymieszaj. Przygotowane ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.
W tym czasie cukinie umyj, oczyść, odetnij końce, resztę pokrój w półplasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki umyj, osusz i pokrój w paseczki.
Mocno rozgrzej dużą patelnię. Cienko posmaruj ją olejem. Wylej 1/8 ciasta. Rozprowadź je po całej patelni. Usmaż cienki naleśnik. Tak samo przygotuj kolejne 7 placków. Pozostały olej rozgrzej. Wrzuć mięso, smaż je 3 minuty, stale mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Smaż kolejne 3 minuty.
Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do mięsa. Potrawkę ponownie przypraw do smaku. Rozłóż na miętowych naleśnikach. Zwiń w rożki. Danie udekoruj pozostałą natką i od razu podawaj.
ok. 50 minut. 1 porcja ok. 680 kcal.
Orzeźwiające placki znakomicie pasują do usmażonego mielonego mięsa. Smaku dodają mu także delikatne i chrupiące warzywa.Źródło: Tina