Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Potrawka w naleśnikach z miętą"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 160
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15538
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 160
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15538
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 167
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 114
Składniki
Mąkę wymieszaj w wysokim naczyniu z 1/4 łyżeczki soli. Wbij jajka, dolej mleko. Całość wymieszaj mikserem, tak by nie było grudek. Miętę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, drobno je posiekaj. Wrzuć do naczynia z ciastem, całość dobrze wymieszaj. Przygotowane ciasto naleśnikowe odstaw pod przykryciem na ok. 30 minut.
W tym czasie cukinie umyj, oczyść, odetnij końce, resztę pokrój w półplasterki. Papryki rozetnij, usuń pestki, strąki umyj, osusz i pokrój w paseczki.
Mocno rozgrzej dużą patelnię. Cienko posmaruj ją olejem. Wylej 1/8 ciasta. Rozprowadź je po całej patelni. Usmaż cienki naleśnik. Tak samo przygotuj kolejne 7 placków. Pozostały olej rozgrzej. Wrzuć mięso, smaż je 3 minuty, stale mieszając. Przypraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojone wcześniej warzywa. Smaż kolejne 3 minuty.
Natkę pietruszki opłucz, osusz, oderwij listki. Trochę zostaw do dekoracji, resztę posiekaj i dodaj do mięsa. Potrawkę ponownie przypraw do smaku. Rozłóż na miętowych naleśnikach. Zwiń w rożki. Danie udekoruj pozostałą natką i od razu podawaj.
ok. 50 minut. 1 porcja ok. 680 kcal.
Orzeźwiające placki znakomicie pasują do usmażonego mielonego mięsa. Smaku dodają mu także delikatne i chrupiące warzywa.Źródło: Tina