Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Potrawka wołowo-dyniowa"
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 92
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4436
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 92
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4436
Składniki
Miąższ dyni oddziel od skórki, oczyść starannie z pestek i pokrój w średniej wielkości kostkę. Wołowinę opłucz, dokładnie osusz na papierowym ręczniku, a następnie pokrój mięso w paski. Rozmaryn opłucz, osusz. Igiełki poodrywaj od gałązek i posiekaj je. Czosnek obierz, także go posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim pokrojone mięso. Zdejmij je na talerz, po minucie oprósz solą oraz pieprzem, przemieszaj. Na patelnię z tłuszczem wrzuć dynię. Smaż ok. 4 min.
Dołóż czosnek i rozmaryn, smaż jeszcze 2 min, po czym dynię przypraw solą i pieprzem. Patelnię zdejmij z ognia. Do dyni dodaj wołowinę i delikatnie wymieszaj.
Makaron ugotuj w posolonej wodzie według wskazówek podanych na opakowaniu. Odcedź, pozostawiając 100 ml wody. Śmietanę zmiksuj z jajkami, przypraw solą i pieprzem. Masę wlej do makaronu, wymieszaj. Dołóż mięso z dynią. Wszystko przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na 5 min do piekarnika rozgrzanego do 180 st.Źródło: Tina