Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prostaczki to rodzaj pierożków z mięsnym nadzieniem, które chociaż nieskomplikowane, z pewnością zachwycą twoich gości. Sprawdzą się zarówno w roli przekąski na imprezach jak i smakołyku, który możesz zabrać ze sobą w podróż lub na piknik. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, a jeśli chcesz nieco przyspieszyć prace, sięgnij po gotowe ciasto np. filo lub do pierożków wonton.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6887
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5057
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1967
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6887
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5057
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 1967
Składniki
Masło rozpuść we wrzątku, a następnie zalej mąkę wodą. Dodaj sól i szybko wymieszaj przy pomocy miksera. Zagnieć kulę ciasta, owiń folią spożywczą i odstaw na około 10-15 minut, aby odpoczęło.
Pokrój drobno cebulę i zeszklij na oleju. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wyłóż na patelnię mięso i wysmaż (razem z cebulą). Dopraw do smaku solą, pieprzem, cząbrem i obiema paprykami.
Ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj dosyć cienko. Z ciasta wykrawaj okrągłe placki o średnicy około 5-10 cm. Pozostałe skrawki ciasta zagnieć ponownie i powtórz wcześniejsze czynności. W razie potrzeby ciasto możesz podsypywać niedużą ilością mąki.
Na połowie krążków ułóż porcję farszu. Przykryj „wolnymi” krążkami i zalep brzegi. Pierożki rozłóż na natłuszczonej blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz przez około 20 minut, obracając je w połowie pieczenia. Możesz również usmażyć je na patelni, tak aby były rumiane z obu stron. Prostaczki podawaj na ciepło lub na zimno. Możesz zaserwować je z ulubionym sosem.