Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten prosty przepis na nuggetsy jest także bardzo szybki w przygotowaniu. Wystarczą soczyste kąski mięsa, ulubione przyprawy i oczywiście dużą ilość grubo mielonej bułki tartej. To właśnie ona i odpowiednia temperatura smażenia gwarantują wyjątkową chrupkość panierki i wilgotność kurczaka. Danie jest świetną propozycją na urozmaicenie spotkań z przyjaciółmi, wspólne oglądanie meczów czy seansów filmowych.
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 22
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12954
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 139
Sushi warzywne jest doskonałą alternatywą dla tradycyjnych wersji sushi. Dzi...
Odsłon: 22
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam ekspresowe placki z cukinii. Zakochacie...
Odsłon: 12954
Ciasto na Dzień Kobiet to elegancki i apetyczny czekoladowy sernik bez piecze...
Odsłon: 139
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je na dość cienkie paski. Kurczaka obsyp wszystkimi przyprawami i wmasuj je dokładnie w mięso. Odstaw mięso do lodówki na co najmniej 30 minut. W jednej misce roztrzep jajka. Do głębokiego talerza wsyp bułkę tartą.
Na dużej patelni lub w szerokim garnku rozgrzej olej do temperatury ok. 190 st. Celsjusza. Tłuszcz powinien sięgać ok. 2 cm nad dno naczynia.
Kawałki kurczaka panieruj najpierw w jajku, a potem w bułce tartej. Dobrze ją dociśnij, by panierka nie odpadła w trakcie smażenia. Nuggetsy smaż na złoty kolor przez 3-5 minut z każdej strony, aż w środku będą całkowicie wypieczone.
Ten prosty przepis na nuggetsy zajmuje tylko chwilę. Danie podawaj na ciepło, z dodatkiem ulubionych sosów lub dipów.