Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Przekładaniec toskański z szałwią i oregano"
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2165
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 7582
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1331
Szybkie i smaczne mięsko pieczone w piekarniku. Smaczne jak do obiadu tak i...
Odsłon: 2165
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 7582
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 1331
Składniki
Późną jesienią i zimą, kiedy świeże warzywa nie będą dostępne w takiej ilości, cenach i rodzajach jak latem, i tak możemy przyrządzać to smakowite danie, bo łatwo znajdziemy zdrowe i pyszne jarzynowe zamienniki. Mięso można wymieszać np. z ziarenkami kukurydzy i grubo startą marchewką. Podsmażone kotleciki przełóżmy zaś grubymi kawałkami żółtego sera. Jako sos proponujemy 1/2 szklanki bulionu wymieszanego z łyżką musztardy francuskiej.
Cukinię umyj, przekrój wzdłuż, wydrąż pestki. Miąższ zetrzyj, posól, przełóż na sitko. Po 5 minu tach odciśnij sok. Cebulki oczyść, pokrój, czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę opłucz, posiekaj.
Papryki oczyść, pokrój w plasterki. Cukinię z czosnkiem i cebulą usmaż na oleju. Wystudź. Mięso połącz z jajkiem, sosem sojowym, usmażonymi warzywami, ziołami i przyprawami. Wyrób.
Zwilżonymi rękami uformuj kotlety. Spłaszcz je dłonią albo wałkując wałkiem do ciasta. Uformuj owalne cienkie rumsztyki. Naczynie żaroodporne dobrze wysmaruj olejem.
Kotlety podsmaż na oleju. Ustaw pionowo w formie na przemian z papryką. Podlej bulionem, przykryj folią aluminiową. Zapiekaj ok. 50 minut w 180oC. Zdejmij folię i piecz 5 minut.Źródło: Naj