Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Przepis na idealne naleśniki"
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 796
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22839
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15256
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4960
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 796
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22839
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15256
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4960
Składniki
Naleśniki będą smaczniejsze (i nie będą się rwały), jeśli po wymieszaniu ciasta odstawisz je na co najmniej pół godziny.
W tym czasie mąka zdąży dobrze wchłonąć płyn, a na naleśnikach podczas smażenia nie będą się tworzyły bąble.
Kolorowe naleśniki
To świetny pomysł, by urozmaicić posiłki. Do ciasta dodaj rozmrożony szpinak, startą cukinię, cienkie paseczki papryki, czy pokrojone drobno zioła. Naleśniki zyskają nie tylko wspaniały smak, ale też oryginalny wygląd.
Prosty sposób na elastyczne placki
Aby naleśniki było łatwiej zwinąć, np. w rulon, po usmażeniu zsuwaj je na duży płaski talerz odwrócony do góry dnem. Gdy placuszki ostygną, przewróć je na drugą stronę i ją smaruj farszem.
Bąbelki dodają puszystości
Gdy planujesz nadziać naleśniki farszem mięsnym lub z warzyw, wlej wodę gazowaną lub piwo (będą bardziej puszyste).
Pikantny farsz do naleśników
Pomysłów na smakowite nadzianie naleśników jest mnóstwo! Polecam farsze przyrządzone np. z mięsa, kaszy gryczanej, fasoli, soczewicy, przesmażonych pieczarek. Do każdego z tych składników można dodać duszone warzywa, ser pleśniowy lub fetę oraz świeże zioła.
Ekspresowe rady
Naleśniki na słodko polej czekoladą albo musem owocowym, np. śliwkowym! Białą mąkę pszenną możesz zastąpić mąką pełnoziarnistą lub kukurydzianą.Do ciasta dodaj 1–2 łyżki oleju, nie będziesz już musiała smarować nim patelni.
<strong>Hanna Szymanderska - znana autorka wielu książek kulinarnych</strong>Źródło: Tina