Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i delikatne pulpeciki zarówno dla dużych jak i małych będą wspaniałą ucztą do której będziesz chciał/a wrócić.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15033
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4786
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45019
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 680
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 797
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22674
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15033
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4786
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45019
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 680
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 797
Składniki
Do garnka wlej wodę, posól ją (dodałam 1 łyżeczkę) niech zacznie się gotować. A my zabieramy się za pulpety... Weź miskę, wrzuć do niej mięso mielone dodaj: jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Możesz wg uznania doprawić ulubionymi ziołami. Dokładnie zagniatamy by równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki. Formujemy małe pulpeciki. Gdy woda nam się zagotuje wrzucamy obtoczone w mące pulpeciki i gotujemy je przez 20 min na średnim ogniu.
Teraz zajmiemy się sosem. Do garnka nalewamy ok. 2 łyżek oliwy. Szatkujemy cebulę na drobną kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Następnie przeciskamy 1 ząbek czosnku przez praskę lub bardzo drobno go kroimy i dorzucamy do cebuli. Gdy zacznie się nam lekko rumienić wlewamy puszkę passaty pomidorowej, wlewamy do niej jeszcze pół szklanki wody i dokładnie oczyszczamy puszkę z przecieru i dolewamy do garnka zawartość. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami śródziemnomorskimi lub bazylią można też dodać trochę suszonych pomidorów.
Ugotowane pulpeciki wrzucamy do sosu pomidorowego, zostawiamy je jeszcze chwilę na małym ogniu cały czas mieszając żeby nic się nam nie przypaliło. Gotowe ! Moja propozycja podania jak na zdjęciu z buraczkami i ryżem. Można ozdobić świeżym listkiem bazylii, niestety akurat nic nie miałam pod ręką (: