Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i delikatne pulpeciki zarówno dla dużych jak i małych będą wspaniałą ucztą do której będziesz chciał/a wrócić.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102599
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5857
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5849
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 102599
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1996
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5857
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5849
Składniki
Do garnka wlej wodę, posól ją (dodałam 1 łyżeczkę) niech zacznie się gotować. A my zabieramy się za pulpety... Weź miskę, wrzuć do niej mięso mielone dodaj: jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Możesz wg uznania doprawić ulubionymi ziołami. Dokładnie zagniatamy by równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki. Formujemy małe pulpeciki. Gdy woda nam się zagotuje wrzucamy obtoczone w mące pulpeciki i gotujemy je przez 20 min na średnim ogniu.
Teraz zajmiemy się sosem. Do garnka nalewamy ok. 2 łyżek oliwy. Szatkujemy cebulę na drobną kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Następnie przeciskamy 1 ząbek czosnku przez praskę lub bardzo drobno go kroimy i dorzucamy do cebuli. Gdy zacznie się nam lekko rumienić wlewamy puszkę passaty pomidorowej, wlewamy do niej jeszcze pół szklanki wody i dokładnie oczyszczamy puszkę z przecieru i dolewamy do garnka zawartość. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami śródziemnomorskimi lub bazylią można też dodać trochę suszonych pomidorów.
Ugotowane pulpeciki wrzucamy do sosu pomidorowego, zostawiamy je jeszcze chwilę na małym ogniu cały czas mieszając żeby nic się nam nie przypaliło. Gotowe ! Moja propozycja podania jak na zdjęciu z buraczkami i ryżem. Można ozdobić świeżym listkiem bazylii, niestety akurat nic nie miałam pod ręką (: