Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i delikatne pulpeciki zarówno dla dużych jak i małych będą wspaniałą ucztą do której będziesz chciał/a wrócić.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7707
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 246
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2737
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 558
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 7707
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 246
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 2737
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 558
Składniki
Do garnka wlej wodę, posól ją (dodałam 1 łyżeczkę) niech zacznie się gotować. A my zabieramy się za pulpety... Weź miskę, wrzuć do niej mięso mielone dodaj: jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i drobno pokrojony czosnek. Możesz wg uznania doprawić ulubionymi ziołami. Dokładnie zagniatamy by równomiernie rozprowadzić wszystkie składniki. Formujemy małe pulpeciki. Gdy woda nam się zagotuje wrzucamy obtoczone w mące pulpeciki i gotujemy je przez 20 min na średnim ogniu.
Teraz zajmiemy się sosem. Do garnka nalewamy ok. 2 łyżek oliwy. Szatkujemy cebulę na drobną kostkę i wrzucamy do garnka z oliwą. Następnie przeciskamy 1 ząbek czosnku przez praskę lub bardzo drobno go kroimy i dorzucamy do cebuli. Gdy zacznie się nam lekko rumienić wlewamy puszkę passaty pomidorowej, wlewamy do niej jeszcze pół szklanki wody i dokładnie oczyszczamy puszkę z przecieru i dolewamy do garnka zawartość. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami śródziemnomorskimi lub bazylią można też dodać trochę suszonych pomidorów.
Ugotowane pulpeciki wrzucamy do sosu pomidorowego, zostawiamy je jeszcze chwilę na małym ogniu cały czas mieszając żeby nic się nam nie przypaliło. Gotowe ! Moja propozycja podania jak na zdjęciu z buraczkami i ryżem. Można ozdobić świeżym listkiem bazylii, niestety akurat nic nie miałam pod ręką (: