Do góry

Dania główne Przepis na:

Pulpeciki wieprzowe w pomidorach

Pulpeciki wieprzowe w pomidorach

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Wypróbowany przepis na "Pulpeciki wieprzowe w pomidorach"

Składniki

  • 1 opakowanie makaronu spaghetti
  • sól
  • 40 dag mielonej łopatki
  • 2 duże cebule
  • 2-3 marchewki
  • olej
  • pieprz
  • 1 kajzerka
  • mleko
  • jajko
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • gałka muszkat
  • czosnek
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na osolony wrzątek wrzuć makaron, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź. Mięso przełóż do miski. Cebule obierz, opłucz. Drobno poszatkuj.

  2. Oczyszczone i opłukane marchewki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i marchewkę, przesmaż krótko. Połowę warzyw przełóż do masy z mięsa mielonego, resztę pozostaw na patelni.

  3. Kajzerkę namocz w kilku łyżkach mleka, odciśnij. Dodaj do mięsa. Wbij jajko, wyrób masę na klopsy. Dopraw ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz czosnkiem w proszku. Uformuj klopsiki. Obsmaż je na łyżce oleju i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 10 minut.

  4. Warzywa na patelni połącz z 4-5 łyżkami wody i koncentratem. Chwilę duś razem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Klopsy polej sosem. Podawaj z makaronem.

  5. porcji, czas ok. 40 min; porcja – 460 kcal, cena 2,20 zł.

  6. Jeśli zamierzasz dodać do masy z mielo- nego świeże zioła, pamiętaj, że mogą one przyspieszyć psucie się potrawy. Z tego same- go powodu nie wsypuj natki czy koperku do garnka z zupą. Dekoruj nimi danie na talerzu.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń