Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pulpeciki wieprzowe w pomidorach"
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 157
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 732
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 794
Pyszne i aromatyczne pierniczki które zaskakują każdemu Ja piekę je od lat i...
Odsłon: 157
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 732
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 794
Składniki
Na osolony wrzątek wrzuć makaron, ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź. Mięso przełóż do miski. Cebule obierz, opłucz. Drobno poszatkuj.
Oczyszczone i opłukane marchewki pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Wrzuć cebulę i marchewkę, przesmaż krótko. Połowę warzyw przełóż do masy z mięsa mielonego, resztę pozostaw na patelni.
Kajzerkę namocz w kilku łyżkach mleka, odciśnij. Dodaj do mięsa. Wbij jajko, wyrób masę na klopsy. Dopraw ją solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz czosnkiem w proszku. Uformuj klopsiki. Obsmaż je na łyżce oleju i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 10 minut.
Warzywa na patelni połącz z 4-5 łyżkami wody i koncentratem. Chwilę duś razem. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Klopsy polej sosem. Podawaj z makaronem.
porcji, czas ok. 40 min; porcja – 460 kcal, cena 2,20 zł.
Jeśli zamierzasz dodać do masy z mielo- nego świeże zioła, pamiętaj, że mogą one przyspieszyć psucie się potrawy. Z tego same- go powodu nie wsypuj natki czy koperku do garnka z zupą. Dekoruj nimi danie na talerzu.Źródło: Świat kobiety