Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 26 Ocena: 324
Dodano: 04.11.2011
Odsłon: 8241
5-6 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Pory zeszklić na maśle, zalać wodą, dodać kostkę i gotować, aż będą miękkie. Zagęścić jogurtem z mąką, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Pierś z kurczaka zmielić, dodać jajka, mąkę, natkę, cebulkę, czosnek, sól i pieprz i wyrobić. Z masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, wrzucać partiami na wrzątek i gotować ok. 5 - 7 min., wyjąć łyżką cedzakową i przełożyć do sosu i wszystko razem gotować na małym ogniu ok. 10 min. Podawać z puree ziemniaczanym. Gotowe!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

junisa3 05 marca 2012Zgłoś do usunięcia
Zawsze dodawalam bulke tarta do miesa, ale pomysl z maka wydaje mi sie warty wyprobowania. Pulpetow nie gotuje oddzielnie, ale wrzucam surowe do sosu (u mnie pomidorowego)0 Kto głosował? | Odpowiedz

KingMazur 05 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Nam w zupełności tyle pulpecików wystarczyło na porcję. Pomysł z blenderem fajny, ale chciałam, aby pory były wyczuwalne, ale owszem na kolację ze znajomymi, jak najbardziej zmiksowane pory:) Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz

koko6 05 listopada 2011Zgłoś do usunięcia
Na jedną porcję obiadową powinno być więcej tych pulpecików,no chyba że jest to zdjęcie poglądowe.Można pory potraktować blenderem,sos ma wtedy lepszą konsystencję.Pozdrawiam.0 Kto głosował? | Odpowiedz