Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pulpety w zapiekance"
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 826
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1696
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6218
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8986
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 826
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1696
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 6218
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8986
Składniki
Mięso połącz z podsmażoną cebulą, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą, przypraw. Wyrób na jednolitą masę. Formuj małe pulpety. Obtocz w bułce, smaż 5 minut na mocno rozgrzanym oleju. Bakłażan i pomidory pokrój w plastry, posól, smaż 2 minuty na oleju.
Białka jajek wybij do miski, dodaj do nich szczyptę soli i ubij to na sztywną pianę. Wlewaj po jednym żółtku i miksuj na niskich obrotach, dodając do tego olej, proszek do pieczenia, mąkę, tymianek i pieprz. Blachę wyściełaj papierem do pieczenia, wyłóż na nią połowę warzyw, a następnie zalej to połową ciasta.
Układaj pozostałe warzywa i resztę ciasta, a na górze rozłóż pulpety. Piecz całość przez 25 minut w temperaturze 180°C.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień