Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pulpety w zapiekance"
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 55
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 102
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1522
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 426
Klopsiki z cukinii i ciecierzycy tylko pozornie są skomplikowanym daniem. Tak...
Odsłon: 55
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 102
Pyszna pasta do pieczywa z wędzonej makreli, ogórka kiszonego, cebuli czerwon...
Odsłon: 1522
Pasztet z wątróbek drobiowych bez pieczenia.
Odsłon: 426
Składniki
Mięso połącz z podsmażoną cebulą, roztrzepanym jajkiem, bułką tartą, przypraw. Wyrób na jednolitą masę. Formuj małe pulpety. Obtocz w bułce, smaż 5 minut na mocno rozgrzanym oleju. Bakłażan i pomidory pokrój w plastry, posól, smaż 2 minuty na oleju.
Białka jajek wybij do miski, dodaj do nich szczyptę soli i ubij to na sztywną pianę. Wlewaj po jednym żółtku i miksuj na niskich obrotach, dodając do tego olej, proszek do pieczenia, mąkę, tymianek i pieprz. Blachę wyściełaj papierem do pieczenia, wyłóż na nią połowę warzyw, a następnie zalej to połową ciasta.
Układaj pozostałe warzywa i resztę ciasta, a na górze rozłóż pulpety. Piecz całość przez 25 minut w temperaturze 180°C.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień