Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pyzy z grzaneczkami na kwaszonej kapuście"
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 178
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 472
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 40
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 178
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 472
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 40
Składniki
Ziemniaki obierz i gotuj ok. 25 minut w posolonej wodzie. Potem je odcedź i od razu przeciśnij przez praskę. Piure przestudź. W tym czasie cebule obierz, posiekaj. Łopatkę pokrój w kostkę, zrumień na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju. Dołóż połowę cebuli i smaż razem kilka minut.
Kapustę odciśnij, włóż do garnka. Dodaj łopatkę, dopraw solą, kminkiem i cukrem. Duś pod przykryciem 20 minut. Bułeczkę pokrój w kosteczkę, zrumień na reszcie oleju. Zdejmij. Na tym samym tłuszczu podsmaż szynkę i resztę cebuli. Natkę opłucz, posiekaj.
Piure wymieszaj z jajkami i mąką. Zagnieć ciasto. Dodaj kosteczki szynki, natkę i grzanki. Dobrze wyrób. Z masy ziemniaczanej uformuj knedle. Kapustę przełóż do żaroodpornej formy. Ułóż na niej knedle. Śmietanę wymieszaj z serem. Polej knedle. Zapiekankę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz godzinę. Przed podaniem posyp np. posiekaną natką.
ok. 2 godzin, 1 porcja 870 kcal.Źródło: Tina