Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Quiche z bobem i krewetkami"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28326
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5628
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 938
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 28326
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 73
Składniki
Mąkę połącz z 4 łyżkami masła i szczyptą soli. Wlej pół szklanki wody i zagnieć gładkie ciasto. Następnie zawiń je w folię i odłóż do lodówki, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Spód nakłuj widelcem, wyłóż papierem do pieczenia i obciąż grochem. Piecz w temp. 190°C z obciążeniem przez 15 minut, a potem przez 10 minut bez obciążenia.
Na patelni rozgrzej resztę masła. Wrzuć krewetki i podsmaż z obu stron, aż nabiorą różowego koloru. Bób oczyść i ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Odstaw do wystudzenia i zdejmij łupinę. Jajka dokładnie roztrzep, lekko dopraw solą oraz pieprzem. Dodaj ugotowany bób i wymieszaj.
Masę wlej na placek i wstaw do piekarnika. Piecz w temp. 170°C przez 10 minut. Parę minut przed końcem na wierzchu ułóż krewetki. Przed podaniem posyp koperkiem.Źródło: Na żywo