Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Quiche z zielonym groszkiem"
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 80
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 547
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1637
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 80
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 547
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1637
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na małe kawałeczki masło. Wlej 1–2 łyżki zimnej wody. Dosyp sól (do smaku). szybko zagnieć. Z ciasta uformuj kulę, zawiń ją w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 min.
Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj. Boczek wędzony pokrój w paseczki. Groszek zielony ugotuj na półmiękko w posolonej wodzie. Odcedź go i od razu przelej na durszlaku zimną wodą (dzięki temu nie straci ładnego koloru), osącz dokładnie.
Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim boczek. Dodaj cebulę z czosnkiem, zeszklij. Wsyp ugotowany groszek. Przypraw wszystko solą, pieprzem, muszkatem oraz suszonym tymiankiem, wymieszaj.
Ciasto rozwałkuj, wylep nim spód i bok natłuszczonej formy na tartę. Ciasto ponakłuwaj widelcem. Wyłóż groszek z boczkiem i cebulą. Jajka zmiksuj ze śmietaną, wymieszaj z serem. Sos przypraw i polej nim tarty. Piecz 40 min w 180 st.Źródło: Tina