Do góry

Dania główne Przepis na:

Racuszki z dyni i jabłka

Racuszki z dyni i jabłka

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 1

Przepis wart wypróbowania: "Racuszki z dyni i jabłka"

Składniki

  • 300 g miąższu dyni
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 500 g kefiru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kwaskowe jabłka
  • sól i cukier do smaku
  • olej do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miąższ dyni ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach.

  2. Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z żółtkami, mieszamy z kefirem i dynią. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy solą i odrobiną cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z ciastem.

  3. Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do ciasta. Mieszamy.

  4. Na patelni rozgrzewamy tyle oleju, aby racuchy były w nim zanurzone co najmniej do połowy. Smażymy z obydwu stron na małym ogniu na złoty kolor.

  5. Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 87 kcal Białko 5,3 g, tłuszcz 5 g, węglowodany 21 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń