Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Racuszki z dyni i jabłka"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 668
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 99
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 34
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2699
Składniki
Miąższ dyni ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach.
Oddzielamy żółtka od białek. Masło ucieramy z żółtkami, mieszamy z kefirem i dynią. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Doprawiamy solą i odrobiną cukru. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie mieszamy z ciastem.
Obrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do ciasta. Mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy tyle oleju, aby racuchy były w nim zanurzone co najmniej do połowy. Smażymy z obydwu stron na małym ogniu na złoty kolor.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 1,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 87 kcal Białko 5,3 g, tłuszcz 5 g, węglowodany 21 gŹródło: Rewia