Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Racuszki z serem"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35690
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1203
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6006
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35690
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1203
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6006
        
        Składniki
Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz kilka łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Utrzyj starannie. Zaczyn odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli oraz pozostałe ciepłe mleko (2 łyżki odłóż do serka). Wsyp resztę cukru. Na koniec wlej kwaśną śmietanę, dodaj obydwa żółtka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Przygotowane wyrabiaj energicznie, aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek naczynia. Przykryj miskę czystym ręczniczkiem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę (jeśli nie masz silikonowej maty, posyp stolnicę mąką). Rozwałkuj je na placek. Za pomocą szklanki lub filiżanki wycinaj z ciasta kółeczka.
W szerokim rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Wkładaj partiami przygotowane kółeczka, smaż z dwóch stron na złoty kolor. Racuchy osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu. Trzymaj w cieple.
Twaróg zmiel, utrzyj z mlekiem, miodem i rumem. Łyżką nakładaj na ciepłe racuchy. Podawaj z ulubionym dżemem.Źródło: Świat kobiety