Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Racuszki z serem"
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 323
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1115
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4140
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 323
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1115
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4140
Składniki
Drożdże wkrusz do kubeczka, dodaj łyżkę mąki, łyżkę cukru oraz kilka łyżek ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Utrzyj starannie. Zaczyn odstaw na kilkanaście minut w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość.
Resztę mąki przesiej do dużej miski. Dodaj szczyptę soli oraz pozostałe ciepłe mleko (2 łyżki odłóż do serka). Wsyp resztę cukru. Na koniec wlej kwaśną śmietanę, dodaj obydwa żółtka oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.
Przygotowane wyrabiaj energicznie, aż ciasto zacznie się odklejać od ścianek naczynia. Przykryj miskę czystym ręczniczkiem. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto przełóż na stolnicę (jeśli nie masz silikonowej maty, posyp stolnicę mąką). Rozwałkuj je na placek. Za pomocą szklanki lub filiżanki wycinaj z ciasta kółeczka.
W szerokim rondlu rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Wkładaj partiami przygotowane kółeczka, smaż z dwóch stron na złoty kolor. Racuchy osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu. Trzymaj w cieple.
Twaróg zmiel, utrzyj z mlekiem, miodem i rumem. Łyżką nakładaj na ciepłe racuchy. Podawaj z ulubionym dżemem.Źródło: Świat kobiety