Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatne w maku risotto z grzybami leśnymi
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5790
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8943
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8108
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5567
Ziemniaki biedaka to bardzo prosty i tani przepis na pożywne danie. Tak przyg...
Odsłon: 5790
Przygotowanie grzybków marynowanych jest wyjątkowo proste i szybkie. W ten sp...
Odsłon: 8943
Bardzo łatwe danie. Tylko trzy składniki, a pychoty cały talerz.
Odsłon: 8108
Polecam, bardzo smaczna.
Odsłon: 5567
Składniki
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, podsmażamy tak aby nie zaczęła się rumienić. Dodajemy umyte i pokrojone grzyby i podduszamy około 15 minut. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając. Wlewamy wino, mieszając czekamy aż odparuje alkohol. W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Ponownie dodajemy bulion, mieszamy i powtarzamy tą czynność aż ryż będzie miękki. Na koniec dodajemy masło, parmezan, łyżkę posiekanej natki pietruszki, mieszamy i do smaku doprawiamy pieprzem. Risotto powinno mieć kleistą aksamitną konsystencję.