Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada wołowa z ziołami

Rolada wołowa z ziołami

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4434

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Rolada wołowa z ziołami"

Składniki

  • 800 g udźca wołowego
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 4 plastry słoniny
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 300 g tłustego twarogu homogenizowanego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 1 jajko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżka mąki gładkiej
  • 200 ml bulionu (może być gotowy – instant)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie umyj. Natnij wzdłuż i rozłóż tak, aby powstał płat. Przykryj folią spożywczą i ubij tłuczkiem, uważając, aby w mięsie nie porobić dziur. Zdejmij folię, mięso posól, dopraw pieprzem i przykryj plastrami słoniny. Odstaw.

  2. Z chleba tostowego odkrój skórkę, a miąższ rozkrusz do miski. Dodaj twarożek homogenizowany i posiekane zioła. Wbij jajko. Ząbek czosnku utrzyj ze szczyptą soli lub przepuść przez praskę i dodaj do farszu. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. 4 Paprykę wyszoruj, osusz i rozetnij wzdłuż. Wyjmij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w cienkie paski.

  3. Płat mięsa posmaruj przygotowanym farszem. Na środku połóż paski papryki. Mięso ostrożnie zwiń w roladę (możesz przewiązać grubą nicią). Folię aluminiową posmaruj łyżką masła i owiń nią roladę. Włóż do brytfanny, lekko podlej wodą i piecz w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez ok. 60 minut. Następnie zdejmij folię, podlej małą ilością bulionu i dopiecz. Wyjmij mięso, sos oprósz mąką, wymieszaj i dodaj resztę bulionu. Dopraw solą i pieprzem. Stale mieszając, podgotuj. Dodaj masło (dla złagodzenia smaku). Roladę podawaj z gotowanymi ziemniakami.

  4. Czas: 100 minut | Poziom: trudny | 4 porcje, 540 kcal/porcja.

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń