Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada wołowa z ziołami"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 264
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 196
Składniki
Mięso dokładnie umyj. Natnij wzdłuż i rozłóż tak, aby powstał płat. Przykryj folią spożywczą i ubij tłuczkiem, uważając, aby w mięsie nie porobić dziur. Zdejmij folię, mięso posól, dopraw pieprzem i przykryj plastrami słoniny. Odstaw.
Z chleba tostowego odkrój skórkę, a miąższ rozkrusz do miski. Dodaj twarożek homogenizowany i posiekane zioła. Wbij jajko. Ząbek czosnku utrzyj ze szczyptą soli lub przepuść przez praskę i dodaj do farszu. Wszystko dokładnie wymieszaj na gładką masę. Dopraw solą i pieprzem. 4 Paprykę wyszoruj, osusz i rozetnij wzdłuż. Wyjmij gniazda nasienne, a miąższ pokrój w cienkie paski.
Płat mięsa posmaruj przygotowanym farszem. Na środku połóż paski papryki. Mięso ostrożnie zwiń w roladę (możesz przewiązać grubą nicią). Folię aluminiową posmaruj łyżką masła i owiń nią roladę. Włóż do brytfanny, lekko podlej wodą i piecz w nagrzanym piekarniku w 180 st. C przez ok. 60 minut. Następnie zdejmij folię, podlej małą ilością bulionu i dopiecz. Wyjmij mięso, sos oprósz mąką, wymieszaj i dodaj resztę bulionu. Dopraw solą i pieprzem. Stale mieszając, podgotuj. Dodaj masło (dla złagodzenia smaku). Roladę podawaj z gotowanymi ziemniakami.
Czas: 100 minut | Poziom: trudny | 4 porcje, 540 kcal/porcja.Źródło: Tele Tydzień