Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna rolada na ciepło i na zimno,doskonale potwierdza,ze mielone nie musi być nudne:)
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 8
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 83
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 108
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 112
Śniadanie, deser czy przystawka delikatnie słodka i ostra. Z odrobiną świeżo...
Odsłon: 8
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 83
Podstawa każdej zupy i również zupa sama w sobie. Poniżej przepis na wywar z...
Odsłon: 108
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 112
Składniki
Cebulę i pieczarki obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do całkowitego odparowania soku z pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę podsmażamy stale mieszając.
Do mięsa mielonego dodajemy kajzerkę namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą,jajko,czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku.Całość wyrabiamy na jednolitą,gładką masę.
Na blasze z piekarnika rozkładamy folię aluminiową, zostawiając zapasy. Folię smarujemy cienko olejem i posypujemy bułką tartą. Mokrymi rękami wykładamy masę mięsną na folię, formułując cienki "placek". Wzdłuż jednego, dłuższego boku układamy w 2-rzędach plasterki żółtego sera. Na skrajny rząd sera nakładamy uduszone pieczarki. Na pieczarki wykładamy posiekaną zieloną pietruszkę. Pomagając sobie folią, zwijamy roladę, zaczynając od strony pietruszki. Roladę zawijamy szczelnie w folię, starając się aby końcowa część rolady znalazła się od spodu. Od góry robimy w folii wykałaczką otworki aby wypuścić nadmiar pary.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C, bez termoobiegu i wkładamy blachę z roladą. Po 15-minutach zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy 30-minut. Po tym czasie rozcinamy delikatnie folię,ustawiamy piekarnik na funkcję grill lub grzanie od góry i zostawiamy roladę w piekarniku na kolejne 15 minut,aby się zarumieniła.Wyłączamy piekarnik, uchlamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy roladzie "odpocząć" 10-15 minut. Roladę kroimy w plastry i podajemy na ciepło z ziemniakami i sałatką, na zimno z sosem tatarskim lub jako wędlina do kanapek.