Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z pieczarkami

Rolada z pieczarkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 47

Dodano:

Odsłon: 253

Świetna rolada na ciepło i na zimno,doskonale potwierdza,ze mielone nie musi być nudne:)
Reklama
Reklama
Rolada z pieczarkami

Przygotowanie

  1. Cebulę i pieczarki obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do całkowitego odparowania soku z pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę podsmażamy stale mieszając.

  2. Do mięsa mielonego dodajemy kajzerkę namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą,jajko,czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku.Całość wyrabiamy na jednolitą,gładką masę.

  3. Na blasze z piekarnika rozkładamy folię aluminiową, zostawiając zapasy. Folię smarujemy cienko olejem i posypujemy bułką tartą.
    Mokrymi rękami wykładamy masę mięsną na folię, formułując cienki "placek". Wzdłuż jednego, dłuższego boku układamy w 2-rzędach plasterki żółtego sera. Na skrajny rząd sera nakładamy uduszone pieczarki. Na pieczarki wykładamy posiekaną zieloną pietruszkę. Pomagając sobie folią, zwijamy roladę, zaczynając od strony pietruszki. Roladę zawijamy szczelnie w folię, starając się aby końcowa część rolady znalazła się od spodu. Od góry robimy w folii wykałaczką otworki aby wypuścić nadmiar pary.

  4. Piekarnik nagrzewamy do 200*C, bez termoobiegu i wkładamy blachę z roladą. Po 15-minutach zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy 30-minut. Po tym czasie rozcinamy delikatnie folię,ustawiamy piekarnik na funkcję grill lub grzanie od góry i zostawiamy roladę w piekarniku na kolejne 15 minut,aby się zarumieniła.Wyłączamy piekarnik, uchlamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy roladzie "odpocząć" 10-15 minut.
    Roladę kroimy w plastry i podajemy na ciepło z ziemniakami i sałatką, na zimno z sosem tatarskim lub jako wędlina do kanapek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń