Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świetna rolada na ciepło i na zimno,doskonale potwierdza,ze mielone nie musi być nudne:)
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 396
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3708
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 764
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 951
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4204
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 396
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 842
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3708
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 764
Składniki
Cebulę i pieczarki obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i lekko podsmażamy. Dodajemy pokrojone pieczarki i smażymy do całkowitego odparowania soku z pieczarek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę podsmażamy stale mieszając.
Do mięsa mielonego dodajemy kajzerkę namoczoną wcześniej w mleku i dobrze odciśniętą,jajko,czosnek przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz do smaku.Całość wyrabiamy na jednolitą,gładką masę.
Na blasze z piekarnika rozkładamy folię aluminiową, zostawiając zapasy. Folię smarujemy cienko olejem i posypujemy bułką tartą. Mokrymi rękami wykładamy masę mięsną na folię, formułując cienki "placek". Wzdłuż jednego, dłuższego boku układamy w 2-rzędach plasterki żółtego sera. Na skrajny rząd sera nakładamy uduszone pieczarki. Na pieczarki wykładamy posiekaną zieloną pietruszkę. Pomagając sobie folią, zwijamy roladę, zaczynając od strony pietruszki. Roladę zawijamy szczelnie w folię, starając się aby końcowa część rolady znalazła się od spodu. Od góry robimy w folii wykałaczką otworki aby wypuścić nadmiar pary.
Piekarnik nagrzewamy do 200*C, bez termoobiegu i wkładamy blachę z roladą. Po 15-minutach zmniejszamy temperaturę do 170*C i pieczemy 30-minut. Po tym czasie rozcinamy delikatnie folię,ustawiamy piekarnik na funkcję grill lub grzanie od góry i zostawiamy roladę w piekarniku na kolejne 15 minut,aby się zarumieniła.Wyłączamy piekarnik, uchlamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy roladzie "odpocząć" 10-15 minut. Roladę kroimy w plastry i podajemy na ciepło z ziemniakami i sałatką, na zimno z sosem tatarskim lub jako wędlina do kanapek.