Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki drobiowe"
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113066
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113066
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 451
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 793
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 593
Składniki
Filety opłucz, odetnij białe błonki, osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą. Włóż filety, przemieszaj. Odstaw mięso na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Pory opłucz bardzo dokładnie, zdejmij z nich wierzchnie zielone liście (resztę porów wykorzystaj do innych potraw). Liście wrzuć na osolony wrzątek, blanszuj przez minutę. Wyjmij, ostudź.
Mięso wyjmij z marynaty, oprósz z każdej strony solą oraz pieprzem. Na każdym płacie ułóż 2-3 gałązki opłukanych ziół. Zwiń roladki. Każdą owiń liśćmi pora, zepnij wykałaczką.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Ułóż roladki. Smaż na średnim ogniu, często obracając, około 25 minut. Rumiane roladki zdejmij z patelni. Odstaw na 2-3 minuty, aby mięso doszło w środku. Pokrój w plasterki. Gorące mięso podawaj razem z ugotowanym na sypko ryżem oraz dowolnymi warzywami z wody.
Czas ok. 40 min; porcja – 330 kcal, cena 3,80 zł.
Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie żywności działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki temu warzywa zachowują kolor, witaminy oraz smak, a jednocześnie stają się bardziej miękkie.Źródło: Świat kobiety