Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki drobiowe"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 379
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 697
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3750
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 379
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 697
Składniki
Filety opłucz, odetnij białe błonki, osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą. Włóż filety, przemieszaj. Odstaw mięso na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Pory opłucz bardzo dokładnie, zdejmij z nich wierzchnie zielone liście (resztę porów wykorzystaj do innych potraw). Liście wrzuć na osolony wrzątek, blanszuj przez minutę. Wyjmij, ostudź.
Mięso wyjmij z marynaty, oprósz z każdej strony solą oraz pieprzem. Na każdym płacie ułóż 2-3 gałązki opłukanych ziół. Zwiń roladki. Każdą owiń liśćmi pora, zepnij wykałaczką.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Ułóż roladki. Smaż na średnim ogniu, często obracając, około 25 minut. Rumiane roladki zdejmij z patelni. Odstaw na 2-3 minuty, aby mięso doszło w środku. Pokrój w plasterki. Gorące mięso podawaj razem z ugotowanym na sypko ryżem oraz dowolnymi warzywami z wody.
Czas ok. 40 min; porcja – 330 kcal, cena 3,80 zł.
Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie żywności działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki temu warzywa zachowują kolor, witaminy oraz smak, a jednocześnie stają się bardziej miękkie.Źródło: Świat kobiety