Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki drobiowe"
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22465
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14704
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4534
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43798
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 567
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22465
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14704
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4534
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43798
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 577
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 567
Składniki
Filety opłucz, odetnij białe błonki, osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą. Włóż filety, przemieszaj. Odstaw mięso na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Pory opłucz bardzo dokładnie, zdejmij z nich wierzchnie zielone liście (resztę porów wykorzystaj do innych potraw). Liście wrzuć na osolony wrzątek, blanszuj przez minutę. Wyjmij, ostudź.
Mięso wyjmij z marynaty, oprósz z każdej strony solą oraz pieprzem. Na każdym płacie ułóż 2-3 gałązki opłukanych ziół. Zwiń roladki. Każdą owiń liśćmi pora, zepnij wykałaczką.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Ułóż roladki. Smaż na średnim ogniu, często obracając, około 25 minut. Rumiane roladki zdejmij z patelni. Odstaw na 2-3 minuty, aby mięso doszło w środku. Pokrój w plasterki. Gorące mięso podawaj razem z ugotowanym na sypko ryżem oraz dowolnymi warzywami z wody.
Czas ok. 40 min; porcja – 330 kcal, cena 3,80 zł.
Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie żywności działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki temu warzywa zachowują kolor, witaminy oraz smak, a jednocześnie stają się bardziej miękkie.Źródło: Świat kobiety