Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Roladki drobiowe"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 179
Składniki
Filety opłucz, odetnij białe błonki, osusz papierowym ręcznikiem. W miseczce wymieszaj sok z cytryny z oliwą. Włóż filety, przemieszaj. Odstaw mięso na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki.
Pory opłucz bardzo dokładnie, zdejmij z nich wierzchnie zielone liście (resztę porów wykorzystaj do innych potraw). Liście wrzuć na osolony wrzątek, blanszuj przez minutę. Wyjmij, ostudź.
Mięso wyjmij z marynaty, oprósz z każdej strony solą oraz pieprzem. Na każdym płacie ułóż 2-3 gałązki opłukanych ziół. Zwiń roladki. Każdą owiń liśćmi pora, zepnij wykałaczką.
Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Ułóż roladki. Smaż na średnim ogniu, często obracając, około 25 minut. Rumiane roladki zdejmij z patelni. Odstaw na 2-3 minuty, aby mięso doszło w środku. Pokrój w plasterki. Gorące mięso podawaj razem z ugotowanym na sypko ryżem oraz dowolnymi warzywami z wody.
Czas ok. 40 min; porcja – 330 kcal, cena 3,80 zł.
Blanszowanie to krótkotrwałe poddanie żywności działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki temu warzywa zachowują kolor, witaminy oraz smak, a jednocześnie stają się bardziej miękkie.Źródło: Świat kobiety