Do góry

Dania główne Przepis na:

Roladki schabowe

Roladki schabowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6689

Dodano:

Odsłon: 5

Sprawdzony przepis na "Roladki schabowe"

Składniki

  • dynia hokkaido 25 dag
  • 4 dymki
  • 1 seler
  • sól
  • 1 kg ziemniaków
  • pieprz
  • 4 gałązki majeranku
  • 10 dag śmietankowego twarożku
  • 2 jabłka
  • 8 cienkich sznycli ze schabu
  • 2 łyżki oleju
  • 8 plasterków wędzonego boczku
  • 100 ml cydru
  • 100 ml bulionu z kostki
  • 20 dag śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200-250 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Dynię oczyścić, usunąć włókna i pestki, miąższ pokroić w kostkę. Dymki oczyścić, pociąć w plasterki. Ziemniaki i selera obrać, pokroić na małe kawałki, gotować 20 minut w lekko posolonej wodzie. Listki majeranku drobno posiekać.

  2. Jabłka umyć (nie obierać), pokroić w plasterki, a te w kostkę. Odłożyć nieco szczypioru z dymek do dekoracji.

  3. Resztę cebulek i szczypioru posiekać i wymieszać z dynią, jabłkami, twarożkiem i majerankiem. Farsz przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  4. Sznycle lekko rozbić, przykryć plasterkami boczku. Na każdym rozsmarować porcję nadzienia, zwinąć w roladki i pospinać wykałaczkami. Obsmażyć je ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym oleju. Przełożyć do żaroodpornej formy. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 10-15 minut.

  5. Roladki wyjąć z formy i trzymać w cieple. Sos z pieczenia wymieszać z bulionem i cydrem. Przelać do garnka, gotować około 5 minut. Dolać śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w odrobinie zimnej wody. Sos ponownie zagotować.

  6. Mleko podgrzać. Ugotowane ziemniaki i selera odcedzić, przecisnąć przez praskę, utrzeć z mlekiem i masłem. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

  7. Na talerzach rozłożyć roladki, polać sosem, udekorować odłożonym szczypiorem. Jako dodatek serwować purée ziemniaczano-selerowe.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń