Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 66
Dodano: 25.02.2010
Odsłon: 7751
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
pierś z kurczaka-1 połówka przyprawy musztarda miodowa dobrej jakości paróweczki odtłuszczone-najlepiej dla dzieci ogórek konserwowy papryka cebulka mąka kukurydziana bulionetka jogurt naturalny pieprz pieczarki-kilka sztuk bukiet warzyw do gotowania na parze
Pierś z kurczaka rozbijamy na bardzo cienki kotlet (ja robię to przez woreczek foliowy),przyprawiamy do smaku wg uznania (ja uzyłam DELIKATU do mięs) po jednej stronie smarujemy mieso musztardą.Na środek kotleta układamy paróweczkę,ogórek,paprykę i cebulkę a następnie zawiajmy jak klasycznego deVolaja.Tak przygotowane zraziki obsmażamy z każdej strony na patelni teflonowej bez dodatku tłuszczu.Kiedy zrazy będą złociste podlewamy je wodą z dodatkiem bulionetki ,do tego dorzucamy kilka pieczarek i gotujemy przez kilka minut na wolnym ogniu.Na koniec sosik zaciągamy łyżeczką mąki kukurydzianej z dodatkiej jogurtu naturalnego.Mi z połowy piersi wyszły 4szt zrazików. Takie zraziki podaję z bukietem warzyw brokułowych al dente ugotowanych na parze i polanych sosikiem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

eses 15 maja 2010Zgłoś do usunięcia
Lepszy by były roladki z nadzieniem warzywnym.. albo z grzybami? Mniej kalorii i zdrowsze niż parówki.Ale taka wersja też jest niezła.
0 Kto głosował? | Odpowiedz