Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
mieszam wszystkie składniki jakie mam pod ręką i eksperymentuje dzięki temu moje rosoły zawsze innaczej smakują i jest dobrą podstawą innych pysznych zup.
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3004
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 231
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3004
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 231
Składniki
Na oliwie podsmażam różne mięsa co tam mam pod ręką byle było go sporo .Do tego podstawa warzywna: marchewka,pietruszka,seler,por podpalana cebula,czosnek pieczony i trochę eksperymentów:fenkuł,seler naciowy,kalarepka,kapusta włoska,ostra papryka a nawet chrzan czasem suszone grzyby,(buraki jak chcę zrobić barszcz czerwony). I przyprawy(po pare ziarenek):ziele angielskie,jałowiec,pieprz ziarnisty,kolendra,kumin,kminek,koper włoski,gorczyca(podgrzane na patelni aby wydobyć więcej aromatu),liść laurowy.Różne świeże zioła:rozmaryn,tymianek,kolendra,szałwia.A teraz trochę egzotyki: kawałek imbiru,cytryna1/2 lub cała limonka,pomarańcza 1/2,czasem nawet goździki.Mięso z przyprawami gotuje przez ok. 30min. a następnie dodaje warzywa i dalej gotuje na małym ogniu pod przykryciem.
Można podawać jako rosół lub przygotować inną zupę np:pomidorową ,ogórkową,szczawiową lub podstawę zupy kremowej i jakie jeszcze chcemy.Ważne żeby coś zmieniać coś dodać,probówać nowych smaków.
Zawsze robie wielki gar i część zamrażam dzięki temu nie muszę korzystać z gotowych kostek rosołowych.
Można też dodać wędzone śliwki(polskie)nadają fajny smak.