Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rustykalna tarta ze śliwkami"
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2848
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3922
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 638
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3856
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2848
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3922
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 638
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3856
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.
Owoce umyj i osusz. Usuń z nich pestki, pokrój na plasterki.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. W razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż ciasto na wyłożoną papierem półkę. Rozmieść owoce na cieście, pozostawiając wolny brzeg szerokości 3-4 cm. Posyp 2 łyżkami cukru. Polej po wierzchu rozpuszczonym masłem (zostaw 1/3 do posmarowania ciasta).
Zagnij wolny brzeg ciasta do środka, z nadmiaru zrób zakładki. Posmaruj wierzch ciasta pozostawionym masłem i posyp resztą cukru.
Wstaw tartę do piekarnika. Piecz 25-30 minut, aż ciasto będzie zrumienione i chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw na drucianą półkę na 5 minut. Podawaj z lodami.Źródło: Olivia