Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rustykalna tarta ze śliwkami"
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 158
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15536
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 166
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 112
Takie danie można podawać z ryżem lub kaszą. Jest proste i szybkie do przygot...
Odsłon: 158
Propozycja na przekąskę lub danie główne, które można podać z frytkami lub ry...
Odsłon: 15536
Omlet to sposób na pyszne i sycące śniadanie, które doda nam energii na cały...
Odsłon: 166
Pieczona marchewka i pasternak to część tzw. roast dinner w Anglii, który skł...
Odsłon: 112
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.
Owoce umyj i osusz. Usuń z nich pestki, pokrój na plasterki.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. W razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż ciasto na wyłożoną papierem półkę. Rozmieść owoce na cieście, pozostawiając wolny brzeg szerokości 3-4 cm. Posyp 2 łyżkami cukru. Polej po wierzchu rozpuszczonym masłem (zostaw 1/3 do posmarowania ciasta).
Zagnij wolny brzeg ciasta do środka, z nadmiaru zrób zakładki. Posmaruj wierzch ciasta pozostawionym masłem i posyp resztą cukru.
Wstaw tartę do piekarnika. Piecz 25-30 minut, aż ciasto będzie zrumienione i chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw na drucianą półkę na 5 minut. Podawaj z lodami.Źródło: Olivia