Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rustykalna tarta ze śliwkami"
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 147
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3023
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4007
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 804
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 147
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3023
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4007
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 804
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia.
Owoce umyj i osusz. Usuń z nich pestki, pokrój na plasterki.
Rozwałkuj ciasto na grubość 5 mm. W razie potrzeby podsyp mąką. Przełóż ciasto na wyłożoną papierem półkę. Rozmieść owoce na cieście, pozostawiając wolny brzeg szerokości 3-4 cm. Posyp 2 łyżkami cukru. Polej po wierzchu rozpuszczonym masłem (zostaw 1/3 do posmarowania ciasta).
Zagnij wolny brzeg ciasta do środka, z nadmiaru zrób zakładki. Posmaruj wierzch ciasta pozostawionym masłem i posyp resztą cukru.
Wstaw tartę do piekarnika. Piecz 25-30 minut, aż ciasto będzie zrumienione i chrupiące. Wyjmij z piekarnika i odstaw na drucianą półkę na 5 minut. Podawaj z lodami.Źródło: Olivia