Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba pieczona z cukinią i papryką - idealne danie obiadowe lub kolacyjne na gorące letnie dni :-)
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Rozmrożone i umyte filety solimy i posypujemy białym pieprzem z obu stron (ja czasami również posypuję rozmarynem, który bardzo dobrze komponuje się z wszelkiego rodzaju rybkami). Następnie filety kroimy w szerokie pasy. Naczynie żarooporne lub inną formę smarujemy cienko oliwą i układamy w nim kawałki ryby. Skrapiamy je sokiem z cytryny, posypujemy posiekanym drobniutko czosnkiem i polewamy odrobiną oliwy. Tak przygotowane ryby wstawiamy na minimum godznę do lodówki, żeby "się przegryzły":-) W międzyczasie kroimy paprykę w dużą kostkę. Z cukinią robimy dokładnie to samo, przy czym zaznaczam, iż nie obieramy jej ze skórki. Warzywa wrzucamy do jakiegoś naczynia, solimy i pieprzymy do smaku, podlewamy odrobiną oliwy i mieszamy, tak żeby były w niej obtoczone. Następnie wrzucamy je na rybę i razem wstawiamy do nagrzanego piekarnika na jakieś 45-60 min. Najlepiej jest piec bez przjrycia, a na sam koniec można włączyć opiekacz, coby warzywa się nieco zrumieniły:-)