Do góry

Dania główne Przepis na:

Ryba po meksykańsku

Ryba po meksykańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 143

Dodano:

Odsłon: 702

Pyszna, szybka rybka na obiad

Składniki

  • 90 dag polędwicy z dorsza
  • mąka pszenna Typ 500
  • Olej roślinny
  • 1 puszka kukurydzy
  • chipsy
  • Sałata
  • Koperek
  • 2 papryczki chilli
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka całych pomidorów w zalewie
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 cebulki dymki
  • oliwa
  • papryka słodka
  • Pieprz cayenne
  • Sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ryba po meksykańsku

Przygotowanie

  1. Papryczki chilli płuczemy, oczyszczamy i drobno kroimy. Rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej papryczkę chilli. Dodajemy odsączoną kukurydzę, mieszamy. Czosnek obieramy przeciskamy przez praskę i dodajemy do chilli i kukurydzy. Cebulę dymkę, płuczemy, obieramy, kroimy w krążki i dodajemy do reszty składników. Mieszamy i smażymy na małym ogniu, aż składniki ze zeszklą. Dodajemy koncentrat pomidorowy i pomidory w puszce. Doprawiamy do smaku, solą, pieprzem, słodką papryką i pieprzem cayenne. Mieszając dusimy jeszcze około 7-10 min.

  2. W między czasie gdy sos się dusi. Zajmujemy się rybą. Dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w grubą kostkę, solimy, pieprzymy, obtaczamy z każdej strony w mące i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z każdej strony.

  3. Na talerze kładziemy opłukane i osuszone liście sałaty. Talerz wizualnie dzielimy na 3 części i tak w każdej części kładziemy: chipsy, sos meksykański i dorsza. Koperek oraz szczypiorek drobno siekamy i posypujemy po sosie. Obiad gotowy - SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 11 grudnia 2018 Tu jest wszystko, co uwielbiam. Ryba, chili i meksykańska kuchnia :) Pyszne danie, nawet teraz po obiedzie zjadłbym mały talerzyk :D Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń