Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ryba w cieście"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 928
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 607
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 928
Składniki
czas ok. 30 min; porcja – 330 kcal, cena 4,40 zł
Filety oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a potem pokrój na mniejsze kawałki. Każdy kawałek skrop sokiem wyciśniętym ze sparzonej limonki. Posyp solą i pieprzem.
Starty drobno parmezan umieść w miseczce lub na talerzu. W osobnym naczyniu wymieszaj mąkę, białe wino oraz rozkłócone jajka (ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego). Na patelni rozgrzej olej.
3Kawałki ryby panieruj w parmezanie, a następnie zanurzaj w przygotowanym cieście (pozwól nadmiarowi spłynąć) i wkładaj ostrożnie na rozgrzany tłuszcz. Smaż z dwóch stron na złotobrązowy kolor.
Usmażone filety wyjmuj ostrożnie łyżką cedzakową i układaj na papierowym ręczniku kuchennym, aby je osączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawaj na stół z cząstkami cytryny, dekoruj świeżymi ziołami, np. natką. Do ryby pasuje ziemniaczane purée.Źródło: Świat kobiety