Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryba w sosie curry"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12212
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1372
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12918
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4936
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12212
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1372
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 12918
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 4936
Składniki
Filety starannie opłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Łodygi selera umyj, osusz, pokrój w talarki. Do rondla wlej bulion, podgrzej.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę; zeszklij ją, mieszając. Dodaj seler naciowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp curry. Mieszając, smaż 2-3 min. Warzywa z patelni przełóż do bulionu, wlej wino, zagotuj. Gdy wywar zacznie wrzeć, włóż kawałki ryby, gotuj na średnim ogniu 10-15 min.
Do śmietanki kremówki dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Wlej do wywaru z rybą, dodaj posiekany koperek, delikatnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami z wody lub ryżem.
40 minut. Porcja: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie