Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryba w sosie curry"
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 354
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 643
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 953
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 454
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 354
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 643
Polecam. Pychota. Samo dobro.
Odsłon: 953
Polecam. Lekka, zdrowa sałatka. Nie tylko na śniadanie.
Odsłon: 454
Składniki
Filety starannie opłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Łodygi selera umyj, osusz, pokrój w talarki. Do rondla wlej bulion, podgrzej.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę; zeszklij ją, mieszając. Dodaj seler naciowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp curry. Mieszając, smaż 2-3 min. Warzywa z patelni przełóż do bulionu, wlej wino, zagotuj. Gdy wywar zacznie wrzeć, włóż kawałki ryby, gotuj na średnim ogniu 10-15 min.
Do śmietanki kremówki dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Wlej do wywaru z rybą, dodaj posiekany koperek, delikatnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami z wody lub ryżem.
40 minut. Porcja: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie