Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ryba w sosie curry"
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25432
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19092
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 21240
Proste i szybkie racuszki z jabłkami to niezawodny przepis na pożywne śniadan...
Odsłon: 25432
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19092
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 21240
Składniki
Filety starannie opłucz pod bieżącą wodą, osusz, pokrój w niezbyt dużą kostkę. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą oraz pieprzem. Wstaw do lodówki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Łodygi selera umyj, osusz, pokrój w talarki. Do rondla wlej bulion, podgrzej.
2. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę; zeszklij ją, mieszając. Dodaj seler naciowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, posyp curry. Mieszając, smaż 2-3 min. Warzywa z patelni przełóż do bulionu, wlej wino, zagotuj. Gdy wywar zacznie wrzeć, włóż kawałki ryby, gotuj na średnim ogniu 10-15 min.
Do śmietanki kremówki dodaj mąkę, dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Wlej do wywaru z rybą, dodaj posiekany koperek, delikatnie wymieszaj. Całość gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj ze świeżym pieczywem, ziemniakami z wody lub ryżem.
40 minut. Porcja: 250 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie