Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fantastyczne danie "po azjatycku": ryż z kurczakiem, warzywami i uchem Judasza (albo grzybkami mun - jak kto woli) mocno przyprawione curry.
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 117
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 110
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 59
Przepyszna surówka do wielu dań
Odsłon: 117
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 110
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 59
Składniki
Przygotowanie warzyw Marchewkę, pietruszkę, seler - pokrój w drobne słupki (takie mniej więcej jak 4 złożone zapałki). Por pokrój w półtalarki, fasolkę na kawałki takiej mniej więcej długości jak słupki marchewki. Warzywa podsmaż ze 2-3 minuty na rozgrzanym oleju ciągle mieszając. Następnie podlej odrobiną wody i duś na małym ogniu po przykryciem. Warzywa powinny nie być rozmiękczone, tylko lekko al dente. Przed końcem duszenia dodaj łyżkę curry i dokładnie wymieszaj.
Ucho Judasza Przygotuj grzybki. Ja mam zawsze swoje, zbierane w grudniu albo styczniu w starym parku na starych gałęziach czarnego bzu. Podsuszone zużywam przez cały rok do różnych potraw, aż do następnej zimy. Jeśli nie masz - mogą to być suszone grzybki mun ze sklepu. Biologicznie to ten sam gatunek. O zdrowotnych właściwościach grzybków mun (czy naszego ucha bzowego, zwanego też uchem Judasza) nie będę się rozpisywał - jest tego mnóstwo w internecie. Zapewniam tylko, że warto je jeść, nawet bardziej niż warto ;).
Przygotowanie grzybków Grzybki namocz w zimnej wodzie przez ok. 20 minut - nabiorą wtedy "życia" :). Wodę z moczenia grzybków odlej i potem gotuj je w osolonej wodzie przez ok. 10 min. (Grzybki przed i po moczeniu widać na zdjęciach obok). Po ugotowaniu pokrój grzybki na paseczki, takie z pół centymetra szerokości, dodaj do warzyw i wymieszaj.
Przygotowanie kurczaka Filet z piersi kurczaka pokrój w cienkie paseczki, wymieszaj je z łyżeczką oleju i łyżeczką curry i podsmaż na suchej rozgrzanej patelni ciągle mieszając. Smaż tak ze 2-3 minuty, żeby nie przesuszyć, ale też żeby mięso nie było w środku surowe. Tak przygotowane mięso dodaj do warzyw, całość wymieszaj i podgrzej ciągle mieszając, żeby przemieszać smaki.
Ryż Ryz ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, w osolonej wodzie. Do wody, w której będziesz gotować ryż dodaj płaską łyżeczkę curry. Ryż nabierze wtedy słonecznego koloru i egzotycznego smaku curry.
Podanie. Gorące warzywa z kurczakiem i grzybkami wyłóż na talerz, obok połóż porcję ryżu. Możesz też ryż dodać do warzyw, wymieszać i razem podgrzać i podawać taki wymieszany. Ja zajadam się takim i takim i smakuje mi wybornie. Czego i Wam życzę. Oczywiście podajemy "na gorąco" ;).