Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 655
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 87
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 29
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2692
Składniki
Mięso pokrój w małą kostkę. Oprósz solą i pieprzem. Marchewkę oraz seler umyj, osusz i pokrój w słupki tzw. julienne. Cebule, czosnek oraz umyty i osuszony szczypior drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Gdy będzie już bardzo gorący, wrzuć mięso, mieszając smaż 5-7 min. Przełóż do miski. Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju, zeszklij na nim cebulę. Dodaj czosnek, marchewkę oraz seler. Mieszając smaż 3-5 min. Warzywa przełóż do mięsa, dodaj pędy bambusa, kiełki fasoli, szczypior i sos chili, wymieszaj. Dopraw do smaku solą.
Papier pszenny rozmroź. Na środku każdego placka rozłóż farsz, brzegi posmaruj rozmąconym żółtkiem. Nałóż na siebie prawy i lewy bok placka i zwiń w rulonik. Jeśli używasz papieru ryżowego, do głębokiego talerza wlej ciepłą wodę i zanurz w niej na kilka sekund pojedyncze krążki papieru, by zmiękły. Na każdym rozłóż farsz i zwiń.
Odstaw na 10-15 min, by papier nieco obsechł. Smaż na mocno rozgrzanym, głębokim oleju.
40 minut. Sztuka: 120 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie