Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sandacz w folii"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 274
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 274
Składniki
Filety z sandacza opłucz, osusz i poporcjuj na mniejsze kawałki. Następnie natnij w trzech miejscach. Cebulę, pieczarki i ogórki pokrój w drobną kostkę. Pietruszkę posiekaj. Wszystko włóż do misy, dodaj pastę anchois i dobrze wymieszaj.
Rybę skrop sokiem z cytryny, posól, dopraw pieprzem i obtocz w mące. Obsmaż ją na rozgrzanym oleju i przygotuj do pieczenia (patrz poniżej). Upieczoną rybę podawaj w folii.
Jeśli masz trudności z zakupem pasty anchois, możesz przygotować ją sama. Jest pyszna jako dodatek do kanapek. 10 filecików anchois, 20 dag miękkiego masła, 2 małe, posiekane szalotki, 1/3 szklanki oliwy z oliwek. Wszystkie produkty dokładnie zmiksuj na gładką masę.
Ziemniaki pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanym oleju. Dopraw solą i pieprzem. Kilka minut przed końcem smażenia posyp je kminkiem.
Ziemniaki rozłóż na folii aluminiowej. Połóż na nich kawałki sandacza i posmaruj masą pieczarkową. Na wierzchu ułóż plasterki cytryny i polej roztopionym masłem.
Przygotowaną rybę ostrożnie owiń folią i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 25 minut w temperaturze 200° C.Źródło: Na żywo