Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Serowe pierogi w słodkim sosie"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 7260
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1004
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4299
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 798
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1068
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4022
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 7260
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1004
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4299
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 798
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1068
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 4022
Składniki
Mąkę połącz z łyżką oleju i solą. Zagniataj, dolewając 2/3 szklanki gorącej wody. Uformuj kulę, przykryj ją gorącym talerzem lub miską. Odstaw na około 15 minut.
Twaróg zmiel. Połącz go z żółtkiem, cukrem waniliowym i 4 łyżkami cukru kryształu. Dopraw do smaku cynamonem i skórką z cytryny.
Przygotowane ciasto podziel na 4 części. Trzy części nakryj folią spożywczą (zapobiegnie to wysuszaniu), czwartą rozwałkuj. Szklanką wykrawaj koła. Tak samo postępuj z pozostałym ciastem. Na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu. Formuj pierogi, starannie zlepiając brzegi.
Zagotuj 3 litry wody z łyżką oleju i łyżeczką soli. Wrzucaj pierogi na wrzątek, gotuj około 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Kremówkę utrzyj z resztą cukru i 10 dag rozgniecionych owoców. Polej pierożki.
Ciasto na pierogi przyrządza się najczęściej z mąki pszennej i wody. Niektórzy dodają do niego jajko, ale nie jest to konieczne. Ważne natomiast, by woda, której używasz, była gorąca – dzięki temu ciasto pierogowe będzie pulchniejsze i delikatniejsze.
porcje, czas ok. 60 min; porcja – 330 kcal, cena 2,50 zł.Źródło: Świat kobiety