Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7
Dodano: 19.06.2020
Odsłon: 1904
3-4 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
MARYNATA DO MIĘSA:
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 1 łyżka stołowa wody
SKŁADNIKI SOSU:
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
- 3 łyżeczki octu winnego (jabłkowy)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka rosołu lub wody (¼ kostki rosołowej w wodzie)
SPOSÓB WYKONANIA
1. Pokroić kurczaka w 1,5 centymetrową kostkę. Wymieszać w misce składniki marynaty i zanurzyć w niej mięso. Odstawić na 2 godziny. Na małej patelni przesmażyć –przepalić- pokruszone orzeszki arachidowe na złoty kolor, wyzwalając z nich mocny aromat.
2. Drobno pokroić czosnek i imbir. Cebulkę pokroić w kawałki, lecz nieprzekraczające 1,5 cm. Paprykę chili pokroić w 1 cm kawałki (paseczki) wypestkować wcześniej gdyż pestki bardzo zaostrzą potrawę. (MODYFIKOWAĆ WG UZNANIA)
3. W małym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i posmakować czy aby na pewno ma lekko słodko kwaśny smak.
4. Rozgrzać olej na patelni wok i gdy będzie gorący wrzucić pokrojone chili. Chwila smażenia pozbawi czerwone chili ostrego smaku natomiast doda aromatu potrawie. Usunąć paprykę na miseczkę pozostawiając olej.
5. Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka i smażyć mieszając delikatnie aż poszczególne kostki oddzielą się i przyrumienią na złoto. Dodać paprykę i smażyć dalej dodając imbir i czosnek oraz cebulkę. (Skosztować duży kawałek kurczaka czy jest już gotowy)
6. Zalać zawartość patelni sosem i dodać orzechy, kontynuować smażenie do momentu zgęstnienia sosu i połączenia z nim składników potrawy stale mieszając.
7. Serwować gorące prosto z patelni ze świeżo ugotowanym ryżem i np. sałatką z surowej kapusty.
Opis / Uwagi:
Nie wpadać w panikę to tylko wygląda skomplikowanie danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i mało pracochłonne, jeśli mogę coś doradzić proszę wcześniej zgromadzić wszystkie składniki, wszelkie podróbki zepsują cały urok dania. Wszystkie składniki można dostać w dużych marketach lub sklepach z chińszczyzną.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)