Do góry

Dania główne Przepis na:

Skarb Syczuanu (gong bao ji ding)

Skarb Syczuanu (gong bao ji ding)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 233

W Chinach Kung Pao nazywa się Gong Bao Ji Ding. Ji słowo oznacza kurczaka, a słowo ding oznacza coś pokrojone w drobną kostkę lub kostka. Choć Gongbao Ji Ding jest ulubionym daniem serwowanym w chińskich restauracjach, większość znawców z Chin uważa, że jest przykładem dania z kuchni Syczuanu. Według Du Fuxiang ( książka o Kulturze Kulinarnej Chin ) danie pochodzi z czasów panowania dynastii Qing i zostało po raz pierwszy przygotowane przez szefa kuchni rodziny Baozhen. Ding Baozhen pochodził z rejonu Guizhou, który jest południowym skrajem prowincji Syczuan. Był urzędnikiem, który służył przez wiele lat, jako gubernator prowincji Shandong, potem jako sędzia, a nastepnie mianowany został gubernatorem Syczuanu. Du Fuxiang stwierdza, że danie w swej pierwotnej formie było podawane przeważnie na uroczystych bankietach. Kiedy Ding Baozhen został gubernatorem prowincji Syczuan wprowadził danie na stałe do menu. W Syczuanie, Ding Baozhen zmodyfikował potrawę, ulegając upodobaniom miejscowych ludzi, którzy byli miłośnikami pikantnych potraw, dodano więc paprykę. Kurczak Gongbao Ji Ding szybko stał się smakołykiem mieszkańców i elit Syczuanu. Stamtąd danie rozprzestrzeniło się po całych Chinach. W Ameryce Północnej zaimportowane zostało w 1800 roku przez chińskich emigrantów, którzy pracowali przy budowie Linii Kolejowej Centralnego Pacyfiku. Większość chińskich robotników kolejowych pochodziło z prowincji Sychuan. Gong Bao JiDing jest pięknym daniem i bardzo okazale prezentuje się wzrokowo. Złote kawałki kurczaka świetnie komponują z czerwoną papryką i złotymi orzeszkami, a wszystko to połączone sosem lekko słodko-kwaśnym z dodatkiem Syczuańskiego pieprzu stanowi delicję pełną harmonii i dobrej kompozycji smaków. Zgodnie z Jing i Jang.

Składniki

  • 2 piersi kurze ze skórką lub bez ok. 60-70 dag max, pokrojone w kostkę 1,5 cm
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cm kłącza świeżego imbiru
  • 5 cebulek zielonych (młodych)
  • 2 łyżeczki oleju
  • 1 garstka świeżej czerwonej chili bez pestek (wg uznania)
  • ½ łyżeczki czerwonego pieprzu syczuańskiego (mielony)
  • ½ szklanki pokruszonych orzechów arachidowych (niesolonych)
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Skarb Syczuanu (gong bao ji ding)

Przygotowanie

  1. MARYNATA DO MIĘSA:
    - ½ łyżeczki soli
    - 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
    - 1 łyżeczka wina ryżowego lub sherry
    - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (skrobi)
    - 1 łyżka stołowa wody

    SKŁADNIKI SOSU:
    - 3 łyżeczki cukru
    - 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
    - 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
    - 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego
    - 3 łyżeczki octu winnego (jabłkowy)
    - 1 łyżeczka oleju sezamowego
    - 1 łyżka rosołu lub wody (¼ kostki rosołowej w wodzie)

    SPOSÓB WYKONANIA

    1. Pokroić kurczaka w 1,5 centymetrową kostkę. Wymieszać w misce składniki marynaty i zanurzyć w niej mięso. Odstawić na 2 godziny. Na małej patelni przesmażyć –przepalić- pokruszone orzeszki arachidowe na złoty kolor, wyzwalając z nich mocny aromat.
    2. Drobno pokroić czosnek i imbir. Cebulkę pokroić w kawałki, lecz nieprzekraczające 1,5 cm. Paprykę chili pokroić w 1 cm kawałki (paseczki) wypestkować wcześniej gdyż pestki bardzo zaostrzą potrawę. (MODYFIKOWAĆ WG UZNANIA)
    3. W małym naczyniu wymieszać dokładnie wszystkie składniki sosu i posmakować czy aby na pewno ma lekko słodko kwaśny smak.

  2. 4. Rozgrzać olej na patelni wok i gdy będzie gorący wrzucić pokrojone chili. Chwila smażenia pozbawi czerwone chili ostrego smaku natomiast doda aromatu potrawie. Usunąć paprykę na miseczkę pozostawiając olej.
    5. Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka i smażyć mieszając delikatnie aż poszczególne kostki oddzielą się i przyrumienią na złoto. Dodać paprykę i smażyć dalej dodając imbir i czosnek oraz cebulkę. (Skosztować duży kawałek kurczaka czy jest już gotowy)
    6. Zalać zawartość patelni sosem i dodać orzechy, kontynuować smażenie do momentu zgęstnienia sosu i połączenia z nim składników potrawy stale mieszając.
    7. Serwować gorące prosto z patelni ze świeżo ugotowanym ryżem i np. sałatką z surowej kapusty.

    Opis / Uwagi:
    Nie wpadać w panikę to tylko wygląda skomplikowanie danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu i mało pracochłonne, jeśli mogę coś doradzić proszę wcześniej zgromadzić wszystkie składniki, wszelkie podróbki zepsują cały urok dania. Wszystkie składniki można dostać w dużych marketach lub sklepach z chińszczyzną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń