Do góry

Dania główne Przepis na:

Śledź po japońsku

Śledź po japońsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 521 Ocena: 4435

Dodano:

Odsłon: 24

Przepis wart wypróbowania: "Śledź po japońsku"

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 4 płaty śledzia marynowanego
  • grubo mielony czarny pieprz
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 4 jajka na twardo
  • 2 ogórki kwaszone
  • 2 jabłka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • majonez
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól
  • 1 por
  • pieprz drobno mielony
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śledź po japońsku

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera ugotuj w lekko osolonym wrzątku.

  2. Po przestudzeniu obierz i pokrój warzywa w kostkę. Dodaj do nich również pokrojone jajka, jabłka i ogórki, a także posiekanego pora i odsączony groszek (zostaw łyżkę do dekoracji).

  3. Sałatkę wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw ją do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem.

  4. Odstaw do lodówki na godz. Śledzie opłucz i osusz, jeśli są bardzo słone, warto je namoczyć, zmieniając kilka razy wodę.

  5. Na talerzu układaj porcję sałatki, na niej płat śledzia i oprósz grubo zmielonym czarnym pieprzem.

  6. Obok gotowego dania rozsyp kilka groszków. Możesz też udekorować każdą porcję kładąc obok niej kwiat przygotowany z surowej marchewki.

  7. Wystarczy obieraczką do warzyw pokroić marchewkę w cienkie plasterki i zwinąć.

  8. Czas przygotowania: 40 minut 360 kcal/1 porcja

    Źródło: Tele Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń