Do góry

Dania główne Przepis na:

Śledzie z pieczonymi ziemniakami

Śledzie z pieczonymi ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10039

Dodano:

Odsłon: 14

Wypróbowany przepis na "Śledzie z pieczonymi ziemniakami"

Składniki

  • 6 dużych ziemniaków
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 3 filety śledziowe w oleju
  • 2 czerwone cebule
  • sól
  • kilka orzechów włoskich
  • cebulka dymka lub szczypiorek
  • 6 łyżeczek masła
  • przyprawa do pieczonych ziemniaków
  • szczypta mielonej słodkiej papryki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Śledzie z pieczonymi ziemniakami

Przygotowanie

  1. Wyszorowane szczoteczką ziemniaki gotujemy w mundurkach 15 minut, osuszamy. Przecinamy na połowy, posypujemy przyprawą do pieczonych ziemniaków i zawijamy w kawałki folii spożywczej posmarowanej masłem. Wkładamy do nagrzanego do 250°C piekarnika. Pieczemy, zależnie od gatunku ziemniaków, 50-70 minut.

  2. Czerwoną cebulę kroimy, dymkę siekamy. Jogurt mieszamy ze słodką papryką w proszku.

  3. Filety śledziowe tniemy na mniejsze porcje, układamy na półmisku, dekorujemy drobno pokruszonymi orzechami włoskimi, posypujemy cebulką dymką lub szczypiorkiem. Ziemniaki wyjmujemy z folii, na każdej połówce kładziemy kleks z jogurtu. Podajemy ze śledziami.

  4. Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 2 zł

  5. Wartość odżywcza jednej porcji 280 kcal Białko 21 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 18 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń